doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vianočné trhy v Prešove

...Osobne si myslím, že po Vianociach by už žiadne trhy nemuseli byť. ...

Čo nevidieť, už máme Štedrý deň. Tohto roku pripadol, síce tak ako po iné roky, tiež na 24. decembra, ale celý ten predvianočný zhon, reálne trval len 3 týždne, inokedy to býva aj o týždeň viac. Štvrtá adventná nedeľa totiž v roku 2023, vyšla práve na Štedrý deň a hneď nasledujúci deň sa už slávi narodenie Ježiška. Trhy trvajú od 25.11.2023 a skončia po krátkej prestávke 31.12.2023. V predchádzajúcom roku trvali až do 6.1.2023. A tak tohto roku možno trhovníci prídu o nejaké zisky, ale na druhej strane, nemusia ešte týždeň, vo svojich stánkoch mrznúť. Osobne si myslím, že po Vianociach by už žiadne trhy nemuseli byť. No postreh píšem najmä preto, lebo tohto roku veľmi netradične, bolo pódium umiestnené tak blízko konkatedrály Dómu sv. Mikuláša, že sa ho takmer dotýkalo. A samozrejme, že to vadilo najmä tým kresťanom, ktorí chodia do kostola aj mimo stanovené bohoslužby. Napr. aj na sv. Mikuláša bol veľmi hlučný program plánovaný od 16.00 do 17.30, ale skončil tesne pred 18.00 hodinou, kedy už v konkatedrále začala bohoslužba. Inak povedané, tí čo už boli v Dóme sv. Mikuláša, z toho radosť nemali. Ponúkam niekoľko fotografických postrehov:

 

   

Pritom sa akosi samozrejme argumentuje tým, že najmä v čase adventu, by sme mali byť k sebe ohľaduplnejší, milší, jedným slovom lepší. Zdá sa niekomu, že toto je ohľaduplné, ak sa nerešpektuje úcta ku kresťanom a k ich bohoslužobným priestorom ? To je skutočne mesto Prešov odkázané na pár drobných od stankárov ? To by skutočne prešovská radnica skrachovala, keby priestor od chodníka ku konkatedrále, nechala počas trhov úplne voľný ? A kde je naša úcta k národným kultúrnym pamiatkam, ak ich necháme obstávať stánkami a pódiami ? A čo hasiči, im nevadí, že k polovici južnej strany konkatedrály, by v prípade zásahu mali sťažený prístup ?  Aby sme si rozumeli. Viem, že mnohí Prešovčania majú radi vianočné trhy na Hlavnej ulici. Ja to akceptujem, treba sa stretnúť s priateľmi, porozprávať sa, aj sa pozrieť na vianočnú výzdobu, ale podľa mňa, by celá atmosféra dobrej nálady a zážitku len získala na svojej hodnote, ak by sme zachovali aj úctu tým, ktorí konkatedrálu už v polovici 14. storočia stavali. Len tak mimochodom, neviem si predstaviť, aby vo Viedni niekoho napadla myšlienka, že pódium počas vianočných trhov, bude takmer opreté o múr Dómu sv. Štefana alebo v Prahe o katedrálu sv. Víta. Na záver. Potešilo by, ak budúce vianočné trhy, už budú zohľadňovať aj tieto dobre myslené postrehy. Svetu mier a jeden vinš. - Vinšujem krásne Vianoce a šťastný nový rok. Nech nás zdravie, šťastie a láska sprevádzajú po celý rok. - Doko. Viac obrázkov si môžete pozrieť po kliknutí na  https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Christmas_in_Pre%C5%A1ov_(2023)


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014