doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Tragický prešovský Mikuláš 2019

...Pýtam sa pani ministerky. Ak by nedajbože, v tú istú chvíľu, horel výškový dom na opačne umiestnenom, 6 km vzdialenom sídlisku Sekčov, s čím by ho hasiči hasili ?

Pôvodne to malo byť tak, že v popoludňajších hodinách 6.12.2019 mal na Hlavnej ulici, Mikuláš priniesť prešovským deťom radosť, mal rozdávať darčeky a rozsvietiť veľký Vianočný strom. Žiaľ, iba mal. Stalo sa to, čo určite nikto ani v najhoršom sne nečakal. Hoci varovanie tu bolo, dokonca na tom istom sídlisku, keď 4.11.2019 na Prostějovskej ulici hrozil výbuch plynu v bytovom dome. Nedošlo k nemu len vďaka rýchlemu konaniu správcu domu a policajnej hliadky.

Realita na Mikuláša 2019 bola ale taká, že štvrť hodinu po 12.00 hod. sa po obrovskom výbuchu plynu mestom rozozvučali sirény sanitiek, hasičských, a policajných áut. Ich zvuk sa ozýval až do zotmenia. V meste kolabovala doprava, ľudia sa báli a boli vystrašení. Na Mukačevskej ulici v blízkosti základnej, materskej školy a kostola, totiž vybuchol v 12 podlažnom dome plyn a dom začal okamžite horieť. Oheň šľahal nielen na 9. podlaží kde asi výbuch nastal, ale aj na prízemí z vchodových dverí. Pritom výbuch nenechal v tomto dome celé ani jedno okno a zdevastoval strechu paneláku. Mnoho okien bolo rozbitých aj na ďalších, najmenej 4 bytových domoch v blízkosti výbuchu. Podľa priamych svedkov udalosti a zverejnených videí a fotografií obyvatelia v horiacom dome stali v oknách, na balkónoch, aj na streche a prosiac čakali na pomoc. Žiaľ tí, čo vypadli z horiacich balkónov, to neprežili. Hasičom sa aj napriek tomu, že výbuch zdemoloval celé schodisko domu, podarilo zachrániť asi 40 ľudí, a to cez výťahovú šachtu a zvonku pomocou výškovej techniky. 5 obyvatelia domu sú mŕtvi. Úplne zhoreli všetky byty na 4 vrchných podlažiach. Ostatné sú ťažko zdevastované výbuchom a ohňom. Bol som blízko miesta nešťastia od 14,05 do 14,20 hod. a takto to tam vyzeralo.

  



Tak vyzeralo okolie a  bytový dom (prostredný vežiak) 15.4.2015.

Tak vyzeralo okolie a  bytový dom (prostredný vežiak) ráno 7.12.2019


Neviem, či ste si to všimli, ale ja áno. Na bytovom dome chvalabohu  nezhorelo zateplenie ako v Londýne, ale za tú asi štvrťhodinu, čo som tam bol, horeli 4 poschodia ale nikto ich nehasil. Dôvodom bola zrejme situácia, keď hasiči premiestňovali vtedy jednu funkčnú výsuvnú plošinu, zo západnej strany domu na východnú stranu. Problémy pri zásahu priznala aj ministerka vnútra. Citujem: ...hasičská plošina sa pre nízku teplotu nedala ovládať, vrtuľník nemohol vzlietnuť pre mrznúci dážď. Techniku nemohli použiť zo správnych miest, keďže všade okolo boli trosky...“  Na upresnenie, podľa SHMÚ sa teplota  vzduchu v Prešove od 12.00  hod. 6.12.2019 až do rána 7.12.2019  pohybovala v rozmedzí – 3 až - 4 °C . Ale ja osobne, som medzi 12. a 13. hodinou kedy, podľa mňa, mohli byť nasadené vrtuľníky, v meste Prešov nijaký mrznúci dážď nezaregistroval.

http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=meteo_apocasie_sk&ii=11955

Čo na záver ?  Každý oceňuje obetavosť hasičov, ale ťažko sa zachraňuje hasičom, ak je nedostatok vhodnej hasičskej a spoľahlivej techniky. Je predsa nemysliteľné, aby tretie najväčšie mesto v republike, kde je niekoľko desiatok 12 podlažných domov, malo iba jednu funkčnú výsuvnú hasičskú  plošinu.  Pýtam sa pani ministerky. Ak by nedajbože, v tú istú chvíľu, horel výškový dom na opačne umiestnenom,  6 km vzdialenom  sídlisku Sekčov, s čím by ho hasiči hasili ?

Vyslovujem úprimnú sústrasť pozostalým a ľútosť poškodeným obyvateľom. Som hrdý nato, že najmä Prešovčania, okamžite prejavili svoju účasť  a postihnutým občanom poskytli všetko základné, čo momentálne potrebujú na prežitie. Aspoň finančne sme prispeli na zmiernenie následkov výbuchu  aj my s manželkou. A to na tento prešovský mestský účet:

Číslo oficiálneho účtu:

SK90 7500 0000 0040 0859 1229
Variabilný symbol:
6122019

Viac obrázkov na  https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Gas_explosion_in_Muka%C4%8Devo_Street

 


Príbehy, postrehy | stály odkaz

Komentáre

  1. Čo vlastne bránilo použitiu vrtuľníkov, zlé počasie alebo hasiči ?
    Citujem z tlače: ..."Veľa ľudí sa pýtalo, či sa nedalo ľudí zlaniť, ale vrtuľník podľa informácií od armády nemohol vzlietnuť. Dôvodom bolo zlé počasie aj to, že podľa hasičov stále dochádzalo k výbuchom v budove. Vyčlenené boli aj viacúčelové vojenské vrtuľníky, ktoré však neboli použité jednak kvôli zlým poveternostným podmienkam a tiež na základe rozhodnutia veliteľa zásahu na mieste, ktorý zhodnotil, že ich použitie by nebolo v tomto prípade bezpečné. "
    Ja podotýkam, že ide o bojové vrtuľníky a bojových letcov, ktorí iste nemajú problém lietať ponad zadymené a horiace priestory a ani teplota vzduchu -3 ° C im určite neprekáža. Ak už nemohli zachraňovať, tak určite by boli schopní aspoň priestor rekognoskovať a monitorovať. Ale asi ich tam nikto nechcel poslať, hoci ich ľudia v horiacom dome čakali na balkónoch a pri oknách ? !
    publikované: 08.12.2019 10:18:52 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Tvrdenie hasičov je iba hypotéza naviac ničím nepotvrdená, naopak
    „Vrtuľníky si nikto nedovolil nasadiť, lebo nevedeli, v akom stave sú plechy na streche. Tie boli viditeľne poškodené a vrtuľník by to rozfúkal a mohlo dôjsť k ďalším zraneniam,“ vysvetlil šéf hasičov.
    Dnes 11.12.2019 je slnečno, tie plechy je dobre vidieť, ak sú teda labilné, prečo sú ešte tam ? Veď môže prísť silný vietor a spôsobia ďalšiu katastrofu. Alebo je to tak, že predsa len nie sú až také labilné, že by nedokázali odolať vetru a tým aj prúdu vzduchu z rotora vrtuľníka ?
    publikované: 11.12.2019 15:09:56 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Aby som chránil životy a to i s nasadením vlastného života
    Služobná prísaha príslušníka Hasičského a záchranného zboru

    Sľubujem vernosť Slovenskej republike. Budem čestný, statočný a disciplinovaný. Svoje sily a schopnosti vynaložím na to, aby som chránil životy a zdravie občanov a majetok pred požiarmi, haváriami, živelnými pohromami a inými mimoriadnymi udalosťami, a to i s nasadením vlastného života.
    Pri plnení svojich povinností sa budem riadiť Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, zákonmi a ďalšími všeobecne záväznými právnymi predpismi. Svoje povinnosti budem vykonávať riadne, svedomite a nestranne.

    Tak prisahám!
    publikované: 11.12.2019 18:15:29 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Prečo nie je na nástupných protipožiarnych plochách zákaz parkovať ?
    Kto a kedy naposledy v Prešove kontroloval pri výškových domoch nástupné plochy pre nasadenie protipožiarnej techniky (tzv. Fireport) ?
    publikované: 12.12.2019 14:31:47 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014