doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Straty Ukrajincov vo vojne s Ruskom

10.6.2022 ... sovietsky vodca J.V.Stalin sa v čase 2. svetovej vojny, na margo enormných vojenských strát na životoch jeho vojakov vyjadril takto: „smrť jedného človeka je tragédia, smrť miliónov ľudí je štatistika“ ?!...

Prvýkrát od 24.2.2022, odkedy Rusko bezdôvodne napadlo Ukrajinu, zverejnili slovenské televízne kanály straty živej sily na strane Ukrajiny. Podľa ukrajinského prezidenta ide približne o 100 mŕtvych a 500 zranených vojakov denne, bojujúcich na strane Ukrajiny. Je tu jasná zmena doterajšieho postoja Ukrajiny, k uverejňovaniu svojich strát. Doteraz ich tajili. Prečo už od toho upustili ? Podľa mňa, tieto nenávratné straty na živej sile dosiahli totiž takú hranicu, ktorá sa už blíži k neúnosnosti. A preto je zrejme, že ukrajinská vláda chce na svoje nasledujúce kroky, pripraviť vlastnú ukrajinskú verejnosť ale aj svet, lebo bude treba riešiť otázky mieru alebo aspoň prímeria! Pre upresnenie. Vo vojenskej terminológii je zaužívaný výraz, nenávratné straty živej sily. Tu okrem mŕtvych, ťažko a stredne ťažko zranených, sa zaratávajú aj vojaci zajatí, nezvestní a  dezertéri.  Skrátka ide o vojakov, ktorí nie sú použiteľní pre bojovú činnosť v danom čase. Ako dlho ešte môže táto vojna trvať, veď takéto straty sa nedajú rýchlo, len tak bez výcviku niekým nahradiť. Samozrejme, že tu ide nielen o  straty na živej sile, ale ruka v ruke aj o straty na vojenskej technike, straty hospodárske a straty na civilnej infraštruktúre. Čiže skratka ide o to, či na túto vojnu bude zo strany zúčastnených ešte dosť peňazí.  

Natíska sa legitímna otázka. Dokedy, a za akých podmienok to bude Ukrajina ešte zvládať ? Jej minister obrany totiž uviedol, že do konca roka rátajú s možnosťou ukončenia vojny. Sú k tomu nejaké racionálne dôvody ? Uvažujme spolu. Vojna dnes trvá už 107 dní. Ak hore uvedené počty berieme, že ide o denný priemer strát, potom za celú dobu trvania vojny na Ukrajine, prišli ukrajinskí velitelia možno až o asi 64 000 osôb. Do konca roka, by to číslo mohlo dosiahnuť aj hranicu 100 000 osôb. Je to číslo tou hranicou, ktorej sa na Ukrajine ale aj v tých štátoch, čo podporujú Ukrajinu, ešte hovorí únosná hranica? Zrejme áno. No aj keby dovtedy Ukrajina s pomocou Západu, dovyzbrojila svoje vojská dostatočným počtom vojenskej  potrebnej techniky a materiálu aby dokázala úspešne čeliť možným násilnostiam zo strany Ruska a pripraviť sa na rekonštrukciu krajiny, za takú krátku dobu, ale určite nedokáže doplniť nenávratné straty v radoch svojich vojakov. Preto sa asi bude snažiť aby v tejto situácii do konca roka 2022, stratila čo najmenej zo svojho územia. Je totiž možné, že o časť územia  dočasne príde, a to výmenou za skončenie vojny s Ruskom. Hranicu únosnosti musí riešiť ale aj Rusko. Tú správnu tvár si predsa, nielen pre svojich voličov, ale pre celý svet, chce zachovať prezident Ukrajiny, ale aj prezident Ruska. Bez kompromisu to nepôjde. A tak prezident Ruska bude asi musieť  ustúpiť od  anexie celej Ukrajiny, ale aj prezident Ukrajiny sa asi bude musieť zmieriť s tým, že dočasne o časť územia Ukrajiny príde. Pravda, pokiaľ sa nechcú držať Stalinovej vety. „Smrť jedného človeka je tragédia, smrť miliónov ľudí je štatistika“, ale demokratickej skúsenosti, že smrť jedného človeka je tragédia, ale smrť miliónov ľudí je milión tragédií.

Nám ostáva len veriť, že všetci, ktorí o priebehu tejto vojny rozhodujú, majú v sebe aspoň štipku ľudskosti a tu použijú v prospech celého svetového ľudstva tak, že čím skôr ukončia túto vojnu a zabránia hroziacemu hladomoru na našej matičke Zemi. Svetu skorý a trvalý mier praje doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. vyzivovedoplnky24.sk
    Článok príjemný pre oko a užitočný. Na iných stranách formátovanie textu niekedy volá do neba o pomstu. Keď vidím stenu textu, jednoducho odídem. Tu sú vhodné rozostupy a obsah. Určite sa sem budem pozerať častejšie :)
    publikované: 09.08.2022 22:40:14 | autor: Vyzivovedoplnky24 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014