doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Štedrý večer v roku 1961

... jedna krátka básnička ...

Za tých viac než 2 000 rokov bolo o narodení Ježiška povedané a napísané už asi  všetko. Rozdiel je možno len v tom, že každá doba si túto významnú  dejinnú udalosť prispôsobí podľa svojich potrieb. Aj my na Slovensku,  sme nie tak dávno, mali Vianoce na spôsob socializmu. Aké boli? Pre tých čo to zažili to pripomínať netreba a tým čo to nezažili ich priblížim kópiou básne, ktorá bola zverejnená v kalendári a je z roku 1961.

 


A tak ako sami vidíte,   aj keď je dnes doba určite iná ako bola pred 48 rokmi,  na podstate atmosféry Štedrého večera sa toho asi až tak veľa nezmenilo.

Už nebudem rušiť  túto jedinečnú rodinnú chvíľu, a len veľmi krátko:  mier, pokoj, lásku, všade dookola hojnosť dobrých a šťastných ľudí,  všetkým vinšuje,  doko.   


Religiozita | stály odkaz

Komentáre

  1. spomienok car
    Vtedy som mala skoro mesiac:)
    Ako ten casleti :)
    publikované: 24.12.2009 18:22:43 | autor: gitina (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Doko, to mi bylo tuším vosum let a chodil do třetí třídy?
    V devíti jsem začal psát básničky, voni mi to, teda moje prvotiny, zabavili a četli si to učitelky v jejich klubovně. Na matfyzáckym gymplu jsem napsal písemnou práci předmaturitní vo pražskejch prostitutkách, dostal jsem jedničku, ale nesměla se číst. Akurát na mně dělala voči němčinářka, voni přišli rovnou z pajdáku do jámy lvové! Angličtinářka, krásná, tu si vzal můj spolužák, francouzštinářka, byl vo ní vyjímečnej zájem, ale nic moc, nevím, asi si jí nikdo nevzal, asi se vdala za civila, ruštinářka, ta byla kus nádherný slovanský ženský, bylo za co i proč. Tu si asi taky nějakej civil znárodnil. Potom jsem zjistil, že na něminu byl nejlepčí Nekuda Luděk. Vona byla moc žensky zamilovaná. A já jsem se chystal do ČSA za palubního průvodčího, protože , jednak mne chtěli vyhodit kvůlivá tátovi, toho v šedesátýmvosmým vyrazili z KSČ, a vybavili mi to lidi ze Sparty Praha, hrával jsem tenis na dost dobrý úrovni. To je jako když jsem byl na Velký pardubický a šel vokouknout předváděčku. Šéf, že kde jste byl soudruhu? Tak jsem mu to, že nějakej debil nesoustředěnej na mě hodil sedlo. A von,že proč jste se nevohradil. A já, že jsem se bránil urputně, ale i tak jsme byli druzí:-))))
    publikované: 24.12.2009 19:12:38 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  3. LEN ,NEVIEM...
    kde dnes najst na vokol,tu hojnost dobrich a stastnych!?V61om to nebol problem,ale v tejto dobe???
    publikované: 25.12.2009 17:29:30 | autor: dusiander (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Dobří lidé sice umírají, to je pravda,
    ale jsou! A nevymřou! Protože jeich bude stále víc než těch zlejch a milujou se:-))
    Tak proto.
    Je potřeba vyjít z baráku svého a potkáš jich až až až:-)))
    Přeju Ti první skušennost. Mně jí taky sprostředkovala jedna starší paní:-))))
    Ahoj a hlavu vzhůru, čéče!
    publikované: 25.12.2009 17:40:37 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Vianoce sú jedinečné
    a aj po rokoch budú v sebe niesť atmosféru rodiny a lásky...aj keď budeme mať zriadenie akéhokoľvek druhu...aj tebe pokojné...:-)
    publikované: 25.12.2009 18:36:43 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Doko,
    ty si asi kronikár, ke´d si toto objavil. Vianoce sú také, aké ich chcú ľudia prežiť. Ak chcú byť šťastní, budú, aspoň na chvíľu. Keď budú chcieť šomrať, dôvod si nájdu.
    Pekné a radostné ti ich želám
    publikované: 25.12.2009 20:59:29 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. matahari, vasilisa26
    ďakujem za blahoželania a teší má, že nám Vianoce stále pripomínajú niečo výnimočné
    publikované: 28.12.2009 11:35:12 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. ex back
    Život vie byť niekedy zábavný, jedna minúta je krásna a nasledujúca úplne iná. S manželom sme žili veľmi krásny život pred nečakaným chaosom, život bez poškvrny a nedôvery, kým sme nemali problémy s podporou našich detí, on prestal platiť a našiel si dobrodružstvo vonku pri flirtovaní s vytúženým manželským domovom. všetko som trpel. a pre to, čo som pracoval na zbytočnom potešení, som cítil túto prázdnotu v sebe, nevedel som, ako mi pomôcť zjednotiť sa s ním, pretože sa nevracal domov, zostával vonku neskoro, pil, fajčil, robil všetky druhy vecí, ktoré nikdy urobil. Ale vďaka mužovi, ktorý priniesol do môjho domova radosť zo stability, Dr.osunbor, muž dobrej práce, je taký skutočný a ústretový, pretože som sa snažil a mal som dôveru. Porozprávajte sa s ním o tom, čo vás trápi, a budete radi, že ste to urobili. WhatsApp alebo Viber +393663677754 alebo e-mailom na webovej stránke Dr.osunbor23@gmail.com: https://drosunbor.wixsite.com/solutiontemple
    publikované: 03.01.2022 23:30:20 | autor: JOEL (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014