doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sputnik V – áno alebo nie ?

...v terajšom spore členov našej vlády zrejme vôbec nejde o predmetnú vakcínu, a tým o nás občanov, ale o osobné spory a politické ambície, niektorých jej členov.

Strana Za ľudí, v čele s predsedníčkou strany, ktorá je zároveň aj podpredsedníčkou vlády, a predseda OĽANO a zároveň predseda vlády SR, zrejme nechtiac, rozpútali hystériu okolo ruskej vakcíny Sputnik V, čím podľa mňa, začali aj hypotetickú bitku s Ruskom.

Takže, najprv si povedzme, čo o Sputniku V vieme ? Podľa údajov z Wikipédie sa dá zistiť toto.  Ide o vakcínu s vírusovým vektorom, využívajúcu ľudský adenovírus. Podávajú sa dve dávky. Podľa predbežných výsledkov z časopisu The Lancet, dosahuje vakcína účinnosť 91 %. Vakcína bola pôvodne schválená len pre distribúciu v Rusku a to na základe predbežných výsledkov štúdií fázy I a II. Do mája 2021 by mala prebiehať posledná III. fáza testovania a súčasne je dovtedy v Rusku povolené núdzové očkovanie. Okrem Ruska, ale k začiatku februáru 2021, povolilo núdzové užívanie vakcíny aj  dvadsaťjeden krajín sveta. Pričom už bola celosvetovo objednaná asi 1 miliarda dávok tejto vakcíny. Napr. v Latinskej Amerike túto vakcínu schválila  Argentína, Bolívia, Venezuela a objednalo si ju tiež Mexiko. Argentínsky prezident už bol tiež očkovaný touto vakcínou. V  EÚ začalo vakcínu testovať Maďarsko, ktoré dostalo 3 000 dávok pre laboratórne testovanie, hoci pôvodne od jej použitia upustilo. Maďarsko ale tento postoj zmenilo, keď  21. januára 2021 oznámilo, že núdzové použitie ruskej vakcíny schvaľuje. Týmto krokom reagovalo na oneskorenia spoločného nákupu a distribúciu vakcín v rámci EÚ. Núdzové očkovanie touto vakcínou, od začiatku roka 2021 povolilo aj Srbsko. Ruské úrady už informovali, že o registráciu vakcíny Sputnik V, požiadali EÚ 20. januára 2021. Európska lieková agentúra (EMA) uviedla, že prvé preskúmanie dokumentov sa očakáva vo februári 2021. V odbornom časopise The Lancet boli 2. februára 2021 publikované aj predbežné výsledky tretej fázy klinických testov vakcíny Sputnik V.

A na Slovensku je situácia taká, že aj keď pani Remišová včera na zasadaní vlády zablokovala očkovanie touto vakcínou, tak predseda vlády pán Matovič dnes oznámil, že s Ruskou federáciou dohodol dodávku dva milióny dávok Sputnika V, a to do konca júna 2021. Tým vlastne vyzval ministra zdravotníctva, aby využil svoju kompetenciu a podobne ako pri iných neregistrovaných liekoch, povolil používanie Sputnika V aj na Slovensku. Viete, nie vždy je čierne, čiernym a biele, bielym. Napr. Nemecko si s Ruskom buduje plynovod Stream II, čo nie je po vôli niektorým európskym štátom ale ani USA. A na Slovensku minister obrany ide opravovať 2 vrtuľníky Mi 17, ruskej výroby za asi 10 miliónov euro, keď pritom rezort obrany nie tak dávno ako náhradu, kúpil 9 amerických vrtuľníkov UH-60M Black Hawk. Alebo, žeby to bolo tak, že nie všetko čo je americké je automatické dobré, ale tiež nie všetko čo je z Ruska je tiež automatické zlé. Napr. o ruských vrtuľníkoch Mi – 17 z ich TTÚ vieme, že sú  použiteľné v rozmedzí teplôt od -40 °C do + 50 °C ale o tých amerických sa to preukázať nedá a preto sa vraj hovorí, že  sa použiť nedajú, ak je teplota pod 0 °C . Takže, ak na Slovensku bude úradná možnosť, dať sa zaočkovať  ruskou vakcínou Sputnik V, určite to mnoho občanov Slovenska využije, lebo to tak chcú a s tým nikto nič neurobí . V demokracii sa tomu tiež hovorí, slobodná vôľa rozhodnutia občana.

A čo na záver ? Podľa mňa zbytočná búrka v pohári vody. Do júna 2021 je niečo málo viac ako 3 mesiace. Dovtedy sa po prvé, nebude na Slovensku touto vakcínou očkovať, lebo ešte tu vakcíny Sputnik V nebudú a po druhé,  EMA určite o vakcíne Sputnik V za tri mesiace nejako rozhodne. Takže, v terajšom spore členov našej vlády vôbec nejde o predmetnú vakcínu, a tým o nás občanov, ale o osobné spory a politické ambície, niektorých jej členov. Príjemný víkend praje doko.

P.S. Vieme, že písmeno "V" ruština nepozná, ale v azbuke naše "V" má znak "B". Podľa ruskej tlače - Bukva "V" v nazvanii nashey vaktsiny oznachayet pobedu (ot angl. victory). Preložené do slovenčiny: Písmeno "V" v názve našej vakcíny znamená víťazstvo (z angl. victory). Teda nie je to rímska číslovka V.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. Treba doplniť aj to, že očkovaním Slovákov vakcínou Soputnik V
    sa všetci zaočkovaní dobrovoľne stanú súčasťou experimentu výrobcu vakcíny, ktorý sa nazýva - tretia fáza klinického testovania vakcíny..
    publikované: 01.03.2021 18:55:07 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014