doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Slovenský betlehem - najväčšia pohyblivá drevorezba na svete

... 26.12.2022 .... majster Pekara ho vytvoril za 15 rokov. Slovenský betlehem bolo pozrieť už niekoľko stotisíc návštevníkov...

Rajecká Lesná. Najstaršia dochovaná písomná zmienka o pôvodnej osade „Friwald“ pochádza z roku 1413. Dnes je obec Rajecká Lesná známa nielen ako pútnické miesto ležiace asi 26 km južne od Žiliny, ale preslávil ju aj  Slovenský betlehem. Slovenský betlehem je umiestnený za ochranným sklom a to v samostatnej budove, špeciálne postavenej na tento účel, ktorá nesie názov Dom Božieho narodenia .  Slovenský betlehem je drevený, pohyblivý súbor vyrezaných predmetov a figuriek, ktorý predstavuje historické pamätihodnosti, ľudové zvyky a život obyvateľov Slovenska. Celé dielo od roku 1980 tvoril rezbár, pán Pekara z Rajeckých Teplíc. Rozmery diela sú 8,5x3x2,5 metra. Spolu je tu rozmiestnených asi 300 postáv, z ktorých sa polovica pohybuje. Slovenský betlehem bol otvorený a požehnaný 26.11.1995 kardinálom Jánom Chryzostomom Korcom. Do roku 2002 navštívilo Slovenský Betlehem okolo 300 tisíc ľudí z celého sveta, pričom z toho viac ako 100 tisíc bolo mladých. Jedná sa o najväčšiu pohyblivú drevorezbu na svete. Na priblíženie miesta ponúkam moje foto.

 

  

 

 

  

Počas mojej návštevy expozícia nebola spoplatnená, vyberal sa dobrovoľný príspevok. Svetu mier a pokojné vianočné sviatky praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

  1. lol
    lol
    publikované: 28.12.2022 08:58:17 | autor: samko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014