doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Slovenská kresťanská televízia vs. pokrok v duchu pápeža Františka

... ide o záchranu človeka ako mysliacej bytosti a nie o človeka riadeného konzumnou spoločnosťou, šou biznisom a tzv. celebritami preto, že taký to človek sa citujem...“ skôr či neskôr dostane na úroveň dobytka“...

Impulzom pre tento blog bolo sledovanie relácie, ktorú 7.12.2014 v premiére vysielala spomínaná televízia  pod názvom „ Medzi nebom a zemou“ pod redaktorským vedením známeho slovenského kresťanského publicistu. Jeho hosťom bol jednoznačne nadpriemerne vzdelaný kňaz, politológ, vysokoškolský pedagóg a autor monografie  „Revolúcia, demokracia a masová kultúra“ o ktorej bola v relácii reč.

Osobne ma zaujal už   samotný nezvyčajný fakt, že v takom konzervatívnom médiu, akým je bezo sporu kresťanská televízia, sa zrazu 40 minút diskutuje o revolúcii, demokracii a masovej kultúre. O to viac, že v rámci nej sú citované svetové osobnosti kresťanskej, ale aj marxistickej filozofie a citáty vôbec neboli uhladené. Napríklad: „Veľká tlupa zbojníkov“ (mysleli sa tým všeobecne politici). To, že sa v besede hovorilo veľmi adresne s presným pomenovaním vecí a udalosti, bolo nezvyčajné nielen pre divákov, ale aj pre samotných aktérov besedy. Svedčí o tom aj táto veta, ktorá v relácii zaznela: „ Idem so svojou kožou na trh, keď ja tu o týchto veciach rozprávam“ .

Takže, niet sa čo diviť, že taká relácia asi zaujme aj tých divákov, čo sa o filozofiu nezaujímajú vôbec alebo len trocha. A veru neľutujem, že som ju videl. Nechcem polemizovať s aktérmi besedy. Ale chcem upozorniť na fakt, že aj medzi kresťanskými intelektuálmi sú vysoko vzdelaní ľudia, ktorým záleží na tom, kam naša spoločnosť napreduje, či nenapreduje a chcú o tom otvorene rozprávať a upozorňovať na riziká, ktoré na nás číhajú. Samozrejme, že ich názory vychádzajú z hlbokého osobného kresťanského presvedčenia, ale to na veci nič nemení, lebo im ide o záchranu človeka ako mysliacej bytosti a nie  o človeka riadeného konzumnou spoločnosťou, šou biznisom a tzv. celebritami preto, že taký to človek sa citujem...“ skôr či neskôr dostane na úroveň dobytka“...  , inak povedané na úroveň konzumujúcej, ale nemysliacej bytosti.

Obidvaja aktéri besedy viackrát apelujú na  revolúciu ducha a v rámci toho na slobodu myslenia človeka, v duchu osvedčenej kresťanskej morálky, ktorá ako kontrastná spoločnosť  uvádza proti tzv.  dnešným umelo vyrobeným celebritám, vlastné kresťanské celebrity, ktoré svojim životom ukázali, že sloboda ducha človeka je možná a existuje aj teraz. Dôkazom toho sú hrdinovia cirkvi,  inak povedané svätci. Z tých  by si mali brať príklad nielen dnešní kresťania, ale aj ľudia, ktorí síce kresťanmi nie sú, ale chcú žiť plnohodnotní pozemský život.

Záver. Osobne som  presvedčený, že výber témy teraz, v adventnom čase, keď sa nielen kresťania pripravujú na symbolické narodenie Ježiša Krista, bol veľmi vhodný, lebo u mnohých z nás určite vyvolá zamyslenie nad spôsobom nášho života, ale aj nad jeho možnou zmenou.

Úmyselne  nepíšem presnejšie o tejto relácii a to iba preto, aby som tých záujemcov, ktorí chcú vedieť z jej obsahu viac, neobral o priame precítenie z jej vypočutia. K tomu odporúčam link: http://www.tvlux.sk/archiv/play/7100

Tak čo, tiež si myslíte, že  duch svätého otca Františka konečne dorazil aj do spomínanej televízie?  Chcel by som veriť, že áno. Bude druhým, takým odvážnym krokom, beseda s emeritným arcibiskupom Bezákom?

Prajem pokojný adventný večer. doko


Religiozita | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014