doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Zemplíne. Arcibiskupský trojuholník (Udavské, Ohradzany, Zbudské Dlhé)

9.8.2022 ... je to samozrejmé, ak na jednom mini území Zemplína, príde na svet, za 29 rokov 5 neskorších významných osobností ? ...

Asi niet na Slovensku takých ľudí, ktorí by nevedeli o tom, že na svete existuje Bermudský trojuholník. Je to oblasť v Atlantickom oceáne, kde vraj záhadne miznú lode aj lietadlá spolu so svojimi posádkami.  Tiež už asi každý, kto zo Slovákov chcel, zaregistroval fakt, že 8.8.2022 v Ríme zomrel slovenský kardinál Jozef Tomko, ktorý sa narodil v obci Udavské pri Humennom. Pri tejto smutnej správe som si povedal, že by nebolo zlé, osobne navštíviť túto obec a pozrieť si miesto kde prišiel na svet, tento slovenský velikán. A keďže som už vedel, že neďaleko od tejto dediny je obec Ľubiša, v ktorej sa narodil, prvý prezident Slovenskej republiky Michal Kováč a v inej neďalekej - Hažín nad Cirochou, sa zasa narodil gréckokatolícky biskup Ján Babjak, začal som sa o túto oblasť viac zaujímať. A výsledkom bolo skonštatovanie, že aj z blízkej obce Ohradzany pochádza arcibiskup Alojz Tkáč a nejakých pár kilometrov ďalej,  zasa z dedinky Zbudské Dlhé - arcibiskup Bernard Bober. Vzal som mapu, pospájal som tieto miesta a čuduj sa svete, mal som pred sebou rovnoramenný trojuholník. Toto má natoľko nadchlo, že som si prepočítal plochu tohto trojuholníka (70 km ²) a na svete bola, prinajmenšom slovenská geografická rarita, ktorú som len tak sám pre seba, pomenoval ako „Arcibiskupský trojuholník“. Alebo viete o nejakom inom mieste na Slovensku, kde by na takej malej ploche 70 km ² a v časovom rozpätí 29 rokov, boli prišli na svet 4 neskorší arcibiskupi a jeden prezident republiky ?  Ja nie. Takže, v čom to asi bude, že v pomerne biednom kraji, kde podľa jedného slovenského politika nič nie je, sa udialo toto.  Určite sa to dá vysvetliť slovom - náhoda. Ale je to tiež náhoda, že pospájaním týchto miest, vznikne trojuholník, ktorý ako vieme, pre veriacich symbolizuje svätú Božskú Trojicu ?  Odpoveď si môže dať každý sám. No nič to ale nezmení na fakte, že z tohto slovenského mini územia, ležiaceho na historickom Zemplíne, pochádzajú 4 slovenskí arcibiskupi: Jozef Tomko (Udavské), Alojz Tkáč  (Ohradzany), Bernard Bober (Zbudské Dlhé), Ján Babjak (Hažín nad Cirochou) a prezident Slovenskej republiky, Michal Kováč (Ľubiša).

 

             Udavské                                                                   Ohradzany 

             Zbudské Dlhé                                               Ľubiša

 

 Hažín nad Cirochou                                     Arcibiskupský trojuholník          

Svetu mier a viac času na objavovanie rarít Slovenska.  praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014