doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Zemplíne – (Palota, Habura, Čertižné)

...Názov rieky Laborec vraj pochádza od mena kniežaťa Laborca, ktorému v Habure roku 2014 postavili viac ako 5 metrov vysokú bronzovú sochu.

Krásny kraj na konci sveta, aspoň toho nášho slovenského. Ja si naň spomínam iba cez dejepis kde sme sa učili o čertižniansko-haburskej vzbure a na konečnú železničnú stanicu Palota, pred známym Lupkovským tunelom. V nedeľu 25.7.2021  som konečne spolu s manželkou, túto oblasť navštívil osobne. A tak mám z oblasti Laboreckej vrchoviny, ktorá hraničí s Poľskom, aj niekoľko fotiek. Spoznal  som Laborecký priesmyk, obec Palotu, Čertižné aj Haburu. Kraj je poznačený aj vojnovými udalosťami z I. aj II. svetovej vojny. Tie pripomínajú najmä vojnové cintoríny a pamätníky, ale aj Haškova postava vojaka Švejka. Zaujímavý je napr. fakt, že v Laboreckej vrchovine pramení riečka Vydranka aj Laborec. Názov rieky Laborec vraj pochádza od mena kniežaťa Laborca, ktorému v Habure roku 2014 postavili viac ako 5 metrov vysokú bronzovú sochu. V podstavci pod sochou sa nachádza schránka so zeminou zo 106 rusínskych obcí, čo má symbolizovať jednotu všetkých Rusínov.  V Habure je zaujímavý aj drevený chrám, ktorý bol postavený v roku 2011, ako kópia pôvodného chrámu, ktorý stál v obci pred 250 rokmi.  Ale dosť už slov poďme na obrázky.

Palota pamätník                                                      Laborecký priesmyk

 

Čertižné koniec cesty                                          Pôvodná chalupa

 

 Habura drevený chrám                                               Socha knieža Laborec

 

Viac obrázkov si môžete pozrieť na https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Habura

Príjemný druhý dovolenkový mesiac, praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014