doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Zemplíne – Vranov nad Topľou

... Najstaršou historickou pamiatkou je Bazilika Narodenia Panny Márie z roku 1580. K tým starším patrí ešte aj kláštor zo 17. storočia a barokové súsošie sv. Jána Nepomuckého a Panny Márie s Ježiškom z roku 1770....

Vranovčania nie sú radi, ak im niekto povie, že ich mesto je vlastne dedina, ktorá fakticky nadobudla mestský ráz až v 20.storočí. História ale dáva za pravdu zástancom mesta. Historici totiž našli písomnosť, v ktorej sa Vranov už v roku 1363 spomína ako mesto („civitas“).  Pričom prvá písomná zmienke o Vranove pochádza z roku 1270. Toto, čo sa ale nijako nedá odškriepiť je fakt, že ich mesto vzniklo od slova vrana. V historických písomnostiach sa pravidelne vyskytuje pod názvom Warano, čo je maďarizovaná podoba pôvodného slovenského názvu Vranov. Terajší názov Vranov nad Topľou, mesto dostalo z moci úradnej v roku 1927. Mesto sa rozprestiera  v oblasti horného Zemplína v nadmorskej výške 132 metrov. Na úrodnej nive riek Tople a Ondavy. Dnes je známe najmä vďaka blízkemu hradu Čičava a vodnej nádrži Domaša. Žije v ňom asi 22 800 obyvateľov. Historických pamiatok tu veľa nenájdete. V zozname pamiatkového úradu je ich síce uvedených   28 ale reálne viditeľných je len asi 18. Najstaršou historickou pamiatkou je Bazilika Narodenia Panny Márie z roku 1580. K tým starším patrí ešte aj kláštor zo 17. storočia a barokové súsošie sv. Jána Nepomuckého a Panny Márie s Ježiškom z roku 1770. Originál súsošia je uložený v kostole a na námestí stojí len jeho kópia.

Aj napriek tomu sa do Vranova oplatí prísť. Určite si tam každý turista všimne aj vynovené námestie na ktorom moderný Vranov nad Topľou,  okrem spomínaných historických pamiatok, reprezentujú aj novodobé artefakty v podobe sôch či pamätníkov. Záujemcom ponúkam pár aktuálnych obrázkov.

                 

                  

 

Viac fotografií môžete zahliadnuť po kliknutí na

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Vranov_nad_Top%C4%BEou

Príjemný príchod jari praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014