doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Veľkom Šariši, cyklomost ponad rieku Torysa

...cyklomost má tri dvojice 14-metrov vysokých, murovaných kamenných pilierov v tvare hradných veží, ktoré držia laná a drevenú podlahu stavby...

O niekoľko málo hodín začnú letné prázdniny a dovolenky. Z každej strany sa na nás valia rôzne turistické lákadlá. Jedno z nich dali verejnosti do užívania 24.6.2020 vo Veľkom Šariši. Ide o asi 5 kilometrový úsek novej cyklocesty, ktorej súčasťou je veľmi pekný cyklomost, spájajúci východný a západný breh rieky Torysy. Spomínaná cyklocesta je miniúsekom medzinárodnej cyklocesty EuroVelo 11, ktorá povedie z nórskeho mesta Nordkap do gréckeho mesta Atény. Medzi cykloturistami už má prezývku „Beast of the East“ (Šelma východu), a má mať celkovú dĺžku 6 000 kilometrov.  Z toho je cez východné Slovensko naplánovaný úsek v celkovej dĺžke 203 km, ktorý spojí Poľsko s Maďarskom. V Prešovskom kraji je 157 km a 46 km v Košickom kraji. Ale vráťme sa k cyklomostu. Má tri dvojice 14-metrov vysokých, murovaných kamenných pilierov v tvare hradných veží, ktoré držia laná a drevenú podlahu stavby. Mostovka je dlhá asi 80 metrov a nachádza sa v katastri mesta Veľký Šariš, na severnom úpätí hradného vrchu Šarišského hradu. Objekt projektoval Jozef Kuruc. Prístup k nemu je od rybníkov vo Veľkom Šariši alebo od Šarišských Michalian popri lesnej škôlke.  A takto tam vyzeralo v sobotu 27.6.2020.

Príjemné prázdniny a dovolenky prežité na Slovensku, praje doko. Viac z mojich obrázkov na

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Cyklomost_Ve%C4%BEk%C3%BD_%C5%A0ari%C5%A1


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014