doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Spiši. Slovenský raj (Mlynky, Dedinky, Palcmanská Maša)

9.5.2022 ...pôvodne tam žili baníci, drevorubači, uhliari a spracovatelia rudy. Dnes tam stretneme hlavne turistov....aj ilustračné foto..

Je jar. Vidieť to už asi na celom Slovensku, možno okrem Vysokých Tatier, kde sa ešte na mnohých miestach belie sneh. Zavítala už aj do Slovenského raja a tak sme s manželkou navštívili známu lokalitu Mlynky – Dedinky – Palcmanská Maša, ktoré sú na styku okresu Rožňava a Spišská Nová Ves. A bolo tam krásne a najmä ako sa hovorí, božské ticho. Miesto sa stalo turisticky vyhľadávaným cieľom hneď po skončení výstavby priehrady v roku 1953. Hoci hlavným účelom nádrže je akumulovanie vody pre zabezpečenie prívodu k vodnej elektrárni v Dobšinej a vyrovnanie prietokov rieky Hnilec, v plnej miere je táto lokalita využívaná aj na rekreáciu. A to aj napriek tomu, že je to chladnejšia lokalita, lebo sa nachádza v nadmorskej výške asi 795 metrov. Možno sa oplatí pripomenúť, že  ak Mlynky a Palcmanská Maša sú staré názvy osád, obec Dedinky je od roku 1933 vlastne nový názov pre zlúčené banícke osady Imrichovce a Štefanovce. Zaujímavou je ale aj osada Dobšinská Maša, ktorá bola v roku 1960 pripojená k obci Dedinky, hoci predtým patrila k mestu Dobšiná. Pôvodnými obyvateľmi spomenutých osád boli baníci, ktorí v okolitých horách vyhľadávali a ťažili medené a železné rudy. K ním patrili aj drevorubači, uhliari a hutníci, ktorí ich spracovávali v tzv. mašách a hámroch. Dnes tam stretneme hlavne turistov. Na môj vkus ako sa hovorí je to síce krásne miesto na rekreáciu ale trocha od ruky. Ale dá sa tam dostať z diaľnice od Popradu cez Vernár a od Levoče cez Spišskú Novú Ves. Na priblíženie lokality, ponúkam niekoľko mojich obrázkov.

Ak už tam budete, oplatí sa navštíviť aj lokalitu Stratená a Dobšinskú ľadovú jaskyňu. Príjemné potulky po našom Slovensku, pekné počasie a dobré cesty praje doko. Viac mojich cestovateľských fotiek ponúkam na https://commons.wikimedia.org/wiki/Special:ListFiles?limit=500&user=Doko&ilshowall=1#/media/File:Hrabu%C5%A1ice_22_Slovakia_12.jpg


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014