doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Spiši, Šuňava

.... Šuňava nie je jediná na Slovensku, čo leží na rozvodnici dvoch morí, lebo aj voda zo Štrbského plesa odteká do oboch morí, ale ... pozri aj foto

Šuňava je veľmi stará spišská obec (prvá písomná zmienka z roku 1298) a leží akoby v zovretí Vysokých a Nízkych Tatier. Niekedy pritom tvorila hranicu historickej Spišskej a Liptovskej stolice, dnes je to rozhranie Prešovského a Žilinského kraja. Susedná Štrba pre zmenu už patrila do Liptovskej stolice. Dnes obidve obce patria do Prešovského kraja. Novodobá Šuňava vznikla v roku 1974, spojením Hornej a Dolnej Šuňavy. Dnes v obci žije asi 2 000 obyvateľov.

Šuňava, svojim spôsobom leží ako sa hovorí, na „konci“ sveta, lepšie by asi bolo povedať, že aj na streche sveta. Síce tam končí  štátna cesta, čo Šuňavu iste robí zaujímavou, ale šuňavská originalita je  práve v slove strecha. Totiž, chotárom obce prechádza rozvodnica dvoch morí, Baltského a Čierneho. Do Baltského mora patria vody z potoka Lopušná, a do povodia Čierneho mora zasa zberá vodu Šuňavský potok. Podotýkam, že táto obec nie je jediná na Slovensku, čo leží na rozvodnici dvoch morí, lebo aj voda zo Štrbského plesa odteká do oboch morí, napája rieku Váh (Biely Váh) a tiež rieku Poprad. Šuňava je zatiaľ jediná v tom, že to jej občania dokázali aj turisticky využiť. Totiž, v maličkom parčíku, ktorý nesie názov Park dvoch morí, v tesnej blízkosti kostola svätého Mikuláša, je postavený asi 2 metre vysoký pamätník, ktorý tento geografický fakt hmatateľne popularizuje. No, najkrajší pocit, návštevník obce asi získa pohľadom na celé pohorie Vysokých Tatier, ktoré tam ležia ako lahôdka na obrovskom podnose. Viac na mojich fotografiách.


 

Veľa krásnych chvíľ pri poznávaní našej vlasti  praje doko. Viac obrázkov po kliknutí na

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:%C5%A0u%C5%88ava_(Park_dvoch_mor%C3%AD)


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014