doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Spiši, Spišská Stará Ves

...S prihliadnutím na to, akú má toto mesto dlhú históriu, tomu akosi matematicky nezodpovedá počet historických pamiatok. Totiž, v zozname slovenských historických kultúrnych pamiatok, nájdete iba dve takéto pamiatky.... aj foto

Rád píšem o menej známych  slovenských miestach. Pritom nie vždy musí ísť o typické turistické oblasti. Mám k tomu iba jeden dôvod. Priblížiť širšej verejnosti to, čo je takpovediac, na okraji záujmu. A takým mestečkom, podľa mňa, je aj Spišská Stará Ves.  Dlho som o jeho existencii ani netušil. Náhoda chcela, a tak som ho už tiež navštívil. Pritom toto mestečko, okrem toho, že je už v samotnom názve Staré, má aj bohatú, strastiplnú  históriu. Prvá písomná zmienka o Spišskej Starej Vsi je doložená už z roku 1308. Zaujímavý je aj fakt, že mestečko najviac prosperovalo počas období, keď jeho vlastníkmi boli kartuziánski a neskôr aj kamaldulskí mnísi. Mestské výsady dostalo od kráľa Žigmunda Luxemburského už v roku 1399. Keď mníchov nahradili svetskí páni a zrušili mestu výsady, začal jeho úpadok. Z novšej histórie stojí za povšimnutie tá skutočnosť, že toto mestečko bolo už od roku 1849 okresným sídlom Magurského okresu do pôsobnosti, ktorého patrilo 33 zamagurských obcí. Po mierovej konferencii 28. júla 1920 pripadlo 13 zamagurských obcí Poľsku a okres sa stal najmenším na Slovensku. Takýto stav trval až do roku 1960, keď okres zanikol. V roku 1992 bola k mestu pričlenená Lysá nad Dunajcom. 

Dnes je Spišská Stará Ves tretím najmenším mestom na Slovensku, aj napriek tomu ma svoju galériu, v jeho katastri je hraničný  priechod do Poľska, Lysá nad Dunajcom. Je aj vhodným východiskom na spoznávanie krás a histórie Zamaguria. Veľkým lákadlom pre turistov je nielen blízky Červený Kláštor s múzeom, rázovitá dedinka Osturňa, rieka Dunajec so splavmi, ale aj blízka vodná nádrž Niedzice v Poľsku.

Čo na záver? S prihliadnutím na to, akú má toto mesto dlhú históriu, tomu akosi matematicky nezodpovedá počet historických pamiatok. Totiž, v zozname slovenských historických kultúrnych pamiatok, nájdete iba dve takéto pamiatky. Kostol Nanebovzatia Panny Márie, ktorý pochádza z 2. polovice 14. storočia a pomník padlým v SNP z roku 1952. Tým ale vôbec nechcem, ani len naznačiť, že by ste v tomto zabudnutom mestečku nenašli aj vy ďalšie zaujímavosti. Niekoľko ponúkam nižšie, na mojich obrázkoch.

 

   

  

Kúpele Červený Kláštor                                               Vodná nádrž Niedzica

  

 Viac  fotografií môžete vidieť ak si kliknete na odkaz:

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Spi%C5%A1sk%C3%A1_Star%C3%A1_Ves?uselang=sk

Príjemné zážitky z putovania po Slovensku, všetkým praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014