doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Spiši, Spišská Kapitula (Biskupská záhrada)

....ľuďom, ktorí na tomto projekte pracovali, sa podarilo na slovenské pomery, v neuveriteľne krátkom čase, odovzdať do užívania veľmi pekné dielo....

Médiá pred pár dňami oznámili, že v Spišskom Podhradí, časť Spišská Kapitula bola slávnostne širokej verejnosti otvorená Biskupská záhrada. Hneď na začiatku treba napísať, že ide o slovenskú národnú kultúrnu pamiatku, ktorá je spolu s Levočou, Spišským hradom, Spišským Podhradím a okolím zapísaná aj medzi svetové kultúrne dedičstvo UNESCO, ale pod názvom  „Francúzsky park“. Spolu s manželkou a ostatnými turistami sme toto miesto navštívili v nedeľu 27.6.2021. Počasie nám vyšlo, park či záhradu, nám otvorili o 12.45 hod. a tak sme sa mohli na vlastné očí presvedčiť ako to tam vyzerá. Stručne povedané pekne. O to viac, keď si uvedomíme, že toto miesto vyzeralo v roku 2014 takto:

A dnes tie isté miesta vyzerajú takto:

 

A úplne do kolien som išiel, keď som si na informačnom letáčiku prečítal toto: “ ... V roku 2020 vzniklo súčasné moderné architektonické riešenie záhrady ...“  Dnes je jún 2021, od konca roka 2019 na Slovensku pre ochorenie Covid -19 platí mimoriadna situácia a bol aj núdzový stav, a napriek tomu sa ľuďom, ktorí na tomto projekte pracovali, podarilo na slovenské pomery v neuveriteľne krátkom čase, odovzdať do užívania veľmi pekné dielo. Veľká vďaka im zato. Do objektu sa dá dostať v čase návštevných hodín, cez Hodinovú vežu a zo severu cez hradobnú baštu. Mimo určených hodín sú brány zamknuté.

Hradobná bašta                                               Hodinová veža

Zatiaľ je vstup do záhrady, aj veľké parkovisko, ktoré je za severnými hradbami, zadarmo. Len tak úplne na okraj. Možno by sa v parku zišiel sprievodca. A nenašiel som tam žiadnu fontánku. Podľa mňa, by tam „pasovala“. Inak  sa to skutočne oplatí vidieť na vlastné očí. Pekné leto všetkým praje doko. Viac obrázkov z okolia parku, ponúkam na  https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Episcopal_garden_(Spi%C5%A1sk%C3%A1_Kapitula)


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014