doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Spiši – Spišský Hrhov

... Ako sa hovorí len z histórie žiadna obec nevyžije. Spišský Hrhov je toho rukolapným dôkazom. Lebo v súčasnej dobe sa obec pýši titulom „Dedina roka 2015“, krásnym námestím, množstvom vyrezávaných aj kovových sôch a vlastnou galériou. ...

Pri mojom poznávaní Slovenska ma zaujala obec Spišský Hrhov. Jednak preto, že som cez ňu mnohokrát prechádzal autobusom alebo autom ale nikdy som sa v nej nezastavil. Akosi nebol dôvod. Ten sa našiel vtedy, keď som sa dozvedel, že obec má v slovenskom zozname národných kultúrnych pamiatok zapísaných 16 objektov. Chcel som ich spoznať. Pritom už len  to, že prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1243 je svojim spôsobom úctyhodné. Zlom v jej rozvoji nastal v roku 1885, kedy obec kupuje významný uhorský šľachtic -Vidor Csáky. Hrhov sa tak stáva domovom jeho rodiny až do novembra 1944, kedy Csákyovci odišli do Rakúska. Počas ich pôsobenia bol totiž v obci postavený napríklad nový kaštieľ, kaplnka, veľký hospodársky dvor, liehovar, tehelňa a podobne.

Najstaršou historickou pamiatkou v obci je ranogotický  katolícky kostol sv. Šimona a Júdu, ktorý vznikol okolo roku 1250. Druhou najstaršou pamiatkou je barokový 4-klenbový kamenný cestný most z obdobia rokov 1803 až 1808. Csákyovský novobarokový kaštieľ   s kaplnkou a kaštieľskym parkom, vybudovali v rokoch 1893-1895.  

Ako sa hovorí len z histórie žiadna obec nevyžije. Spišský Hrhov je toho rukolapným dôkazom. Lebo v súčasnej dobe sa obec pýši titulom „Dedina roka 2015“, krásnym námestím, množstvom vyrezávaných aj kovových sôch a vlastnou galériou.  Známou sa stala aj vďaka 50 metrov vysokému diaľničnému mostu, ktorý sa týči tesne za dedinou. Určitým bonusom je aj jej iba 7 km vzdialenosť od klenotu Spiša, mesta Levoče. Podľa mňa tých asi 1 500 obyvateľov, ktorí v obci žijú, majú byť načo hrdí. Ako dôkaz ponúkam niekoľko mojich fotografií.

Viac obrázkov o dedine nájdete aj na

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Spi%C5%A1sk%C3%BD_Hrhov

Príjemné putovanie po slovenských pamätihodnostiach praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014