doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Spiši – Levoča

...tiché zákutia nájdete, pod hradbami za Poľskou bránou. Nie je to síce úplne komfortné prostredie ..

Písať cestovateľský blog o Levoči, je ako nosiť lyžičkou, vodu do mora. To si asi povie každý. Aj napriek tomu, či práve preto, trocha osobných postrehov z Levoče nezaškodí. Posledný aprílový deň v roku 2016 bola sobota. Počasie na výlety ako vystrihnuté z propagačných materiálov.  Nie div, že sme to s manželkou využili a zasa sme šli na výlet do Levoče.

Poznanie prvé: každá návšteva Levoče je iná ako tá predchádzajúca. Vždy sa tam totiž niečo mení k lepšiemu.

Poznanie druhé: Levoča nie je iba Námestie majstra Pavla, či Mariánska hora. Pozrite si napríklad takú Kláštorskú ulicu. Okrem starého kláštora s kostolom Svätého Ducha určite na vás zapôsobí areál gymnázia Jána Francisciho-Rimavského.

Poznanie tretie: Levoča má zachovalé historické mestské hradby, v ktorých sú tri bývalé mestské brány. Košickú asi pozná úplne každý, Manhardskú  väčšina, ale pri hľadaní Poľskej brány si dosť menej znalých návštevníkov, nie raz  zmýli s touto bránou, prechod na Uhoľnú ulicu z Námestia majstra Pavla.

Poľská brána                          Menhardská brána

Poznanie štvrté: tiché zákutia nájdete, pod hradbami za Poľskou bránou. Nie je to síce úplne komfortné prostredie, nie preto, že chodník je iba z piesku a záhrada s plastikami pod hradbami, už trpí ošumelosťou, ale najmä preto, že je to miesto kde sa jedinec  tak trocha tej samoty bojí. No ak idete v skupine potom treba plným dúškom vychutnať jedinečný, nezabudnuteľný pohľad na kláštorný komplex, budovy spomínaného gymnázia  a mestské hradby.

Gymnázium

Poznanie piate: mesto Levoča má určite dosť oficiálnych propagačných materiálov, tie sú dobre asi najmä pre organizované zájazdy. Ak si ale chcete pozrieť Levoču osamele alebo v dvojici, potom odporúčam najprv zahliadnuť  autentické fotografie od turistov. Napríklad tie z Wikimedia Commons.

Poznanie šieste: pracovníci mestského informačného centra, by využívaním portálu Wikimedia  a Commons,  určite mohli získať mnoho poznatkov o tom, kde sa turisti najviac pohybujú, čo ich najviac zaujíma, ale tiež aj o tom, či nafotené objekty dokážu aj správne identifikovať a podob.

Tieto postrehy sa asi zídu aj iným plateným zamestnancom, pracujúcim vo verejných inštitúciách a zodpovedným za turizmus. Na zahodenie možno nie je ani ten fakt, že dobrovoľní redaktori Wikimedie, uverejnené články na tejto celosvetovej encyklopédii preložia do mnohých cudzích jazykov úplne zadarmo. Od turistických pracovníkov by som očakával, že raz za týždeň – dva, si pozrú svoju záujmovú webstránku   a účelne zareagujú. Možno aj tak, že pri zverejnených fotografiách doplnia ich popis, či zaradenie do príslušnej kategórie alebo podkategórie. Tu sa dajú okrem jazykových znalostí, vycibriť aj odborné faktografické vedomosti. Možné usporiadanie fotografií zverejnených od turistov o Levoči si môžete podrobnejšie naštudovať po kliknutí na web stránku

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Levo%C4%8Da

Takže ak najbližšie budete plánovať návštevu Levoče, možno sa vám zídu aj vyššie uvedené postrehy. Zdraví doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014