doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Spiši – Krompachy

...nielen Hladová dolina, lyžiarske stredisko Plejsy, Rómovia, ale Krompachy sú chvalabohu aj o niečom inom ...

Krompachy - mesto, ktoré dodnes mnohým z nás rezonuje z učebníc dejepisu ako centrum robotníckych  rebélií. Najznámejšia je tá z 21.2.1921, teda z obdobia krátko po vzniku buržoáznej, ale demokratickej Československej republiky, žiaľ pri ktorej po streľbe četníkov zahynuli 4 osoby na strane rebelantov a štrajkujúci naopak, usmrtili 2 osoby z vedenia železiarskej firmy. Paradoxne, táto Krompašská vzbura nakoniec neviedla k lepšiemu životu štrajkujúcich,ale v spojitosti so svetovou hospodárskou krízou, vyústila do zavretia najväčších železiarni v bývalom Uhorsku.  A tak z večera na ráno, prišlo v Krompachoch o prácu asi 3 500 ľudí, čo tvorilo viac ako polovicu obyvateľov mesta. Zrejme z tohto obdobia pochádza aj výraz Hladová dolina, lebo činnosť zavretej fabriky obnovili až po roku 1945. Túto udalosť spomínam najmä preto, že okrem ošumelého pamätníka, ktorý stojí pri podobne pôsobiacej fasáde budovy  železničnej stanici, ju už dnešným ľuďom nepripomínajú ani oficiálne internetové historické údaje mesta Krompachy. No a dnes sa verejnosť o Krompachoch, z médií dozvedá najmä v spojitosti s lyžiarskym strediskom Plejsy a s kriminalitou miestnych Rómov.

Keďže slovenským médiám už dávnejšie neverím, tak sme si s manželkou urobili výlet a šli sme sa na vlastné oči presvedčiť ako vyzerajú Krompachy dnes. A boli sme  milo prekvapení. Hlavná ulica, park a  priľahlé námestie na nás pôsobili dojmom čistého a upraveného mesta. Nechýbali ani fungujúce fontánky a veľké črepníky s kvetinami. Budovy sú tam väčšinou zrekonštruované a  ľudia boli slušní a zhovorčiví. Krátko povedané, vôbec sme nemali dojem, že sme v meste, ktoré by trpelo nejakou stigmou.  Takže vôbec sme  neľutovali,  že sme takmer 9 tisícové mesto Krompachy, ktoré má prvý hodnoverný písomný doklad datovaný z roku 1282, navštívili. To, že mesto má čo ukázať svojim návštevníkom, potvrdzuje aj slovenský zoznam kultúrnych pamiatok, ktorý v meste Krompachy eviduje 16 pamiatkovo chránených objektov. Z nich iba jedna a to budova starej zlievarne je v zlom stave, ostatné sú veľmi dobre udržiavané. Veď sa pozrite sami na stránku

https://sk.wikipedia.org/wiki/Zoznam_kult%C3%BArnych_pamiatok_v_Krompachoch

 

To, že najmä centrum mesta Krompachy je skutočne pekné, môžem ukázať aj na nasledujúcich fotkách.

Preto jeho návštevu vrele odporúčam aj iným. Pozdravuje doko.

Oveľa viac fotografií o meste, môžete nájsť aj na novovytvorenej stránke

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Cultural_heritage_monuments_in_Krompachy

 


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014