doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Slovensku, Kremnické Bane – stred Európy

... stred Európy ostane stále na tomto mieste, lebo ako vraj povedal jeden starosta, tak to stanovili merania, ktoré si objednala vláda SR a Matica Slovenska pri vzniku SR 1.1.1993...

„Chvíľu“ mi to trvalo, ale predsa  sa mi podarilo navštíviť miesto, ktoré poznám ešte z učebníc zemepisu, bývalej základnej deväťročnej školy. Moje „hľadanie“ stredu Európy, mi pripomenulo mačiatko, pohybujúce sa po ohradnom múre kostola, ktoré asi nehľadalo stred Európy, ale iba chcelo zísť z múra.  Pravdu povediac, aby ste včas zišli z hlavnej cesty I/65 na vrchole  v obci Kremnické Bane, musíte pozorne hľadať odbočku cesty III/2504, ktorá vedie do kopca ku kostolu svätého Jána Krstiteľa, vzdialenom asi 1,5 km vo výške 857 metrov nad morom. Hľadaný stred Európy vraj v roku 1872 zamerali talianski inžinieri a určili, že leží na podlahe v kostole, presne pod stredovou osou veže kostola.   Kostol postavili nemeckí osadníci, údajne už v roku 1200 na tomto mieste vraj aj preto, aby to mali rovnako ďaleko  k nemu zo svojich okolitých osád a aj preto, že strecha kostola tvorí aj strechu Slovenska. Voda zo severnej strechy vraj skončí vo Váhu a z južnej v Hrone. Pri kostole stojí nový Kláštor rehole Bratov kapucínov.

Určite neprehliadnete ani skalu, na ktorej sú namontované tabule pripomínajúce vznik Slovenskej republiky a rozpadávajúce sa pódium amfiteátra. Takže, vyberte si sami, či toto miesto je  domnelým geografickým stredom Európy alebo nie je. Vedecké autority sa totiž dodnes na strede Európy ešte nedohodli.  Pre nás Slovákov, aj tak toto miesto ostane stredom Európy.  

 



A čo na záver ?  Je tam krásne a ticho. Pravda, ak práve nenarazíte na početnú výpravu turistov. Aj tak sa tam ale  oplatí ísť. Pekné a príjemné letné dni praje doko. Viac fotiek na https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:Search&limit=100&offset=0&ns0=1&ns6=1&ns9=1&ns12=1&ns14=1&ns106=1&search=kremnick%C3%A9+bane+kotuli%C4%8D&advancedSearch-current={}


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014