doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Slovensku - (Čičmany, Rajecká Lesná a Kúpele Rajecké Teplice)

....Celé dielo 15 rokov vytváral rezbár pán Pekara z Rajeckých Teplíc. Rozmery diela sú 8,5x3x2,5 metra. Slovenský betlehem bol otvorený a požehnaný 26.11.1995 .... pozri aj obrázky
Rajecká kotlina je podcelok Žilinskej kotliny. Jej najznámejšie lokality sú obec Čičmany, obec Rajecká Lesná a kúpeľné mestečko Rajecké Teplice.

Obec Čičmany, je najvyššie položenou obcou v Žilinskom okrese. Prvá zmienka o nej pochádza z roku 1272.  Obec je známa maľovanými zrubovými drevenicami. Dolnú časť obce v roku 1977 vyhlásili za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. Čičmianske ornamenty používané na drevených ľudových domoch sú známe ako rarita po celom svete..

Rajecká Lesná. Najstaršia dochovaná písomná zmienka o pôvodnej osade „Friwald“ pochádza z roku 1413. Dnes je obec Rajecká Lesná známa nielen ako pútnické miesto ležiace asi 26 km južne od Žiliny, ale preslávili ju aj  Slovenský betlehem a Vianočná pošta. Slovenský betlehem je umiestnený za ochranným sklom. Budova nesie názov Dom Božieho narodenia a okrem betlehema je v nej galéria, s výstavou predmetov ľudovej tvorby.  Slovenský betlehem je drevený, pohyblivý súbor vyrezaných predmetov a figuriek postáv, ktorý predstavuje historické pamätihodnosti, ľudové zvyky a život obyvateľov Slovenska. Celé dielo 15 rokov vytváral rezbár pán Pekara z Rajeckých Teplíc. Rozmery diela sú 8,5x3x2,5 metra. Slovenský betlehem bol otvorený a požehnaný 26.11.1995 kardinálom Jánom Chryzostomom Korcom.  Vianočná pošta je akciou Slovenskej pošty od roku 1999. Nielen deti, ale aj dospelí tam môžu na adresu „999 99 Ježiško“, kedykoľvek posielať svoje vianočné priania Ježiškovi. Centrom je budova pošty s poštovou schránkou Vianočná pošta v podobe anjela. Anjel s poštovou schránkou Vianočná pošta je aj pred Slovenským betlehemom. Okrem týchto atrakcií je možné navštíviť aj národné kultúrne pamiatky: Bazilika minor Narodenia Panny Márie, Apsida - Kostola Márie Kráľovnej anjelov.

Mesto Rajecké Teplice. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1376. Štatút kúpeľov získali  roku 1959 a  štatút mesta bol Rajeckým Tepliciam priznaný 8.2.1989.  Preslávila ich termálna liečivá voda, ktorá má teplotu 38 stupňov. Lieči choroby pohybového ústrojenstva, zápalové ochorenia centrálneho nervového systému, nervovo-svalové degeneratívne choroby aj choroby z povolania – ochorenia kostí, kĺbov, svalov a šliach. Dnes je najznámejší  liečebný areál Aphródite.

Viac o spomínaných miestach môžete vidieť  na mojich nasledujúcich obrázkoch.

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Wooden_buildings_in_%C4%8Ci%C4%8Dmany


https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Slovak_Bethlehem_in_Rajeck%C3%A1_Lesn%C3%A1

 

 

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:K%C3%BApele_Rajeck%C3%A9_Teplice

Mňa, do týchto krásnych oblastí Slovenska priviedla náhoda. Vy tam môžete ísť cielene, najmä ak si pozriete obrázky.  Veľa krásnych zážitkov pri spoznávaní Slovenska praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014