doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Slovensku (Kremnica, Sklené, Sučany)

... my Slováci sme síce malý národ, iste nemôžeme byť na všetko hrdí, stále ale máme dosť toho, načo aj na koho, by sme mohli byť hrdí, len sa o našu históriu musíme viac zaujímať a nebáť sa o nej aj verejne rozprávať ....

V sobotu 23.9.2023, sme spolu s manželkou cestovali zo západu na východ, naprieč našou republikou. Vždy si vyberieme takú trasu aby sme počas prestávok navštívili také miesta, ktoré málo poznáme a sú niečím zaujímavé. Tentokrát to bola Kremnica, Sklené a Sučany. V Kremnici sme si pozreli hrob s pomníkom, kde je pochovaný jeden z prvých slovenských dobrovoľníkov v Hurbanovom vojsku, z obdobia meruôsmych rokov, Juraj Landsfeld. Dobrovoľnícky dôstojník (poručík), ktorý bol uhorským vojskom v roku 1849 v Kremnici vo veku 23 rokov popravený. Hoci je toto miesto tesne pri hlavnej ceste medzi Kremnicou a Kremnickými Baňami, málokto sa tam zastaví, lebo z cesty ho nevidieť a nejaká výraznejšia tabuľa, ktorá by to oznamovala, žiaľ tam nie je. Aj napriek tomu, že mostík po ktorom musíte prejsť, aby ste sa na toto pamätné miesto dostali, by si zaslúžil rekonštrukciu a mne tam chýbal aj panel so základnými údajmi o tomto, skoro zabudnutom slovenskom hrdinovi, samotný hrob a okolie boli upravené.  Potvrdzujú to aj moje fotografie.

Hrob s pomníkom Juraj Langsfeld, Kremnica

 

Na druhej strane Kremnických vrchov, sme navštívili obec Sklené. Chceli sme sa dozvedieť niečo viac o mieste, kde sa podľa údajov ÚPN SR, stala hromadná vražda. Pri nej bolo 21.9. 1944, príslušníkmi 3. roty 8. oddielu 1. československej partizánskej brigády J. V. Stalina, zastrelených 187 mužov nemeckej národnosti z obce Sklené. Išlo o odsúdenia hodnú  akciu, ktorú komunistický režim dôsledne utajoval, a tak sme vtedy o nej skoro nič nevedeli. Akej takej satisfakcie sa  obete aj pozostalí dočkali až v roku 1994, kedy bol na mieste tragédie odhalený pamätník. (Podrobnejšie na stránke (https://www.upn.gov.sk/sk/21-september-1944-masaker-v-sklenom/) .

Pamätník zavraždeným mužom, Sklené

 

Ďalšou zastávkou bola obec Sučany. Tá je bohatá na mnohé historické pamiatky. Mňa osobne zaujímal najmä rodný dom už spomínaného Juraja (Ďurka) Langsfelda. Síce svoje najkrajšie roky už má iste za sebou, ale predsa ešte stojí, ba je v ňom umiestnené aj múzeum, venované najmä osobe sučianskeho rodáka a na priečelí je upevnená aj pekná pamätná tabuľa. Najkrajšie na všetkom je to, že najmä obyvatelia obce na tohto mladíka, sučianskeho rodáka, učiteľa a dobrovoľníka - bojovníka za práva slovenského národa, Ďurka Langsfelda, nezabúdajú. Jeho činy ocenil aj prezident SR, keď 10. januára 2017 zapožičal Základni výcviku a mobilizačného doplňovania v meste Martin, čestný názov „Základňa výcviku a mobilizačného doplňovania Juraja Langsfelda“. Viac na stránke (https://www.sucany.sk/co-vidiet/osobnosti/langsfeld-juraj-44sk.html).

Rodný dom Juraj Langsfeld, Sučany

 

Aj napriek tomu, že celú sobotu pršalo, radi sme navštívili spomínané miesta. Priznám sa, že veľa sme o nich nevedeli, a tak sme si týmto spôsobom rozšírili naše znalosti. Prajem svetu mier a najmä turistom aj peknú jeseň na výlety po Slovensku. Doko


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014