doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši. Záhrada umenia – Prešov

3.5.2023 ... je tam 7 známych sochárskych diel, ktoré spolu tvoria stálu expozíciu ... viac na foto

Priestory Záhrady umenia, blízko evanjelickej fary a františkánskeho areálu na Svätoplukovej ulici, poznajú mnohí Prešovčania. V dávnej minulosti tam ale bola hradobná priekopa. Neskoršie, postavili mestský bazén a po jeho zbúraní, tam vzniklo miesto pre oddych, kde bola fungujúca fontána. V 90. rokoch 20. storočia sa začalo  s plánovaním a postupne sa realizovala stavba Záhrady umenia. V roku 1992 tam inštalovali prvé sochárske diela. Boli to tieto diela: Sarkofág, autor Štefan Tóth;  Melisanda, autor Dušan Pončák a dielo Pučanie, autor Ján Stupavský. Po druhom sympóziu v roku 1994 tam pribudli diela: Grunt, autor Juraj Gavula, Kameň ambient, autor Simon Hitchens a Neogén, autor Ľubomír Purdeš. Oveľa neskoršie tam presunuli zreštaurované dielo Sediaci akt, ktorého autorom je Július Machaj. Okrem týchto umeleckých sôch je tam raritou strom ginko dvojlaločné, ktorý je botanickým šperkom v systéme zelene mesta. Na osvieženie pamäte ponúkam niekoľko mojich starších fotiek.

    Bývalá fontána a ginko                                    Kameň ambient


Sarkofág                                                     Melisanda

 

Inak, je to jedno z malá tichých miest v centre mesta Prešov, kde sa dá oddychovať, ale pre zvýšenie komfortu, by tam podľa mňa, mohlo byť viac lavičiek. A  asi by sa zišlo opraviť aj bývalú fontánu . Oveľa viac fotiek ponúkam po kliknutí na https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Garden_art_(Pre%C5%A1ov) Svetu mier a krásny a pokojný máj praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014