doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši – zima a sneh, január 2017

... v januaru na roľi lepši ľačňiho viľka vidzic jak gazdu v košuľi ... aj foto zo zasneženej krajiny

Iste  ste už počuli  príslovie: „ Na Nový rok o slepačí krok, na Tri krále o krok dále, na Hromnice o hodinu více.“  Áno, slnečného svitu je už oproti Vianociam, skutočne asi o hodinu viac, ale január najstudenší mesiac v roku,  hoci sa pomaly a nezadržateľne chýli ku koncu, stále pevne drží v prírode svoju vládu.  Nevdojak mi prichádza na um rozprávka o 12 mesiačikoch. Asi takú krutú zimu aká je v januári na Slovensku tohto roku, mal na myslí aj rozprávkar Pavol Dobšinský. Na druhej strane pranostiky vedia pozitívne oceniť aj takýto veľmi studený január. Niekoľko z nich odcitujem:  „Lepšie vidieť hladného vlka v poli ako gazdu v januári v košeli. Keď duje v januári severák, žito bude dobre sypať. Január dobrý je, keď chotár biely je. Keď je január studený a mrazivý, poľu a ľuďom je priaznivý. Mnoho snehu v januári, málo vody v apríli a máji.“ Pekné, nie? Faktom je aj to, že na budúci týždeň 2. februára bude Hromnice. To znamená, že presne polovica zimy bude za nami.  Ľudia vraj niekedy verili, že v tento deň, sa stretáva aj magická zimná sila s jarnou, kde víťazí, tá jarná sila. Vyškolený takýmito znalosťami, som sa s manželkou vybral do blízkych lesov, aby sme na vlastné oči a na vlastnej koži zistili, ako „chutí“ hoci aj za slnečného počasia, obedňajší – 10 ° C  mráz. Príroda je nádherná a keď sa teplo oblečiete, tak ani taká hodinka dve by nemala zdravým turistom ublížiť. No už dosť slov, radšej si pozrite, pravda len ak chcete, niekoľko mojich obrázkov dokumentujúcich tohtoročný  január.  


Oveľa viac mojich „zasnežených" fotiek  môžete vidieť, ak si kliknete na https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Photos_by_Joseph_Kotuli%C4%8D,snow?uselang=sk

Záver: radšej v prírode vidieť ľadovú krásu januára ako v januári, v nedeľu okolo obeda počúvať reči, niektorých našich politikov.  Všetkým prajem úspešný a vydarený, celý budúci, Hromnicovi týždeň.doko.

Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014