doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši-prešovský Novembrový anjel

... nie je to to, z čoho by vyžarovala hrdosť, neohrozenosť, robustnosť, drsnosť a štipka revolúcie... komentované fotočriepky...

Je ponurý novembrový deň. Počasím podobný tomu z roku 1989, ale len počasím. Inak sú ulice  mesta Prešov ako vyľudnené. A tak som si počas prechádzky pokojne všímal okolie, hľadajúc pritom niečo čo je nové,  čo by stalo za zmienku. Našiel som.


Mesto má  konečne niečo,  čo síce meria len asi 1 300 m, smeruje to od polikliniky na Levočskej ulici  cez ulicu Okružnú, okolo hádzanárskej haly, popri mestskom trhovisku a vyúsťuje pri novej budove Divadla Jonáša Záborského. Motoristi tomu hovoria, malý mestský okruh.

Ďalšia nová pozoruhodnosť mesta Prešov sa od 12.11.2009  nachádza na Ulici 17. novembra a to  v parku Prešovskej univerzity. Je to bronzová socha, ktorá váži 400 kg a  bez podstavca meria 260 cm. Mesto Prešov za ňu zaplatilo  56 220 €. Jej autorom je humenský rodák,  Mgr. Art. Jaroslav Drotár, pedagóg na Prešovskej univerzite. Jeho dielo nesie názov „Prešovská sloboda“ a má byť pamätníkom nežnej revolúcie. 



Vzhľad tejto sochy aj jej umiestnenie,  podľa mňa skutočne symbolizuje dnešný pohľad na  udalosti z novembra 1989. Socha bojazlivo stojí  v tieni  ihličnanov, takže ju musíte pozorne hľadať aby ste ju neprehliadli. Jej silueta spredu pripomína postavu anjela a zozadu  písmeno „V“. Telo sochy je krásne  štíhle a vyúsťuje do mohutných krídiel, ktoré obklopujú nežnú ženskú tvár. Skutočne nemám nič proti  tejto soche, na pohľad je pekná, ale  pamätník novembrových udalostí si ja osobne, hoci nie som znalec umenia,  predstavujem inak. A to ako  niečo, z čoho by vyžarovala hrdosť, neohrozenosť, robustnosť, drsnosť a  štipka revolúcie.

Takže v Prešove už máme sochu „Prešovská sloboda“ alebo aj  „Novembrový anjel“, potom sochu   „Anjel Ochranca" na Hlavnej ulici a sochu Ježiša Krista tiež na Hlavnej ulici. Jedno je v súvislosti s nimi na 100 % isté, ak by nebolo novembra 1989, určite by ani jedno z týchto diel nezhliadlo svetlo sveta. Aj o tom je sloboda.


Pre tých čo sú k svetu ľahostajní a na november 1989 zvysoka kašlú, na ilustráciu tento obrázok, ktorý sa dnes 17.11.2009  tiež nachádza  na Hlavnej ulici v Prešove.  Človek nemusí mať veľkú predstavivosť aby v podobe kliešťa nezbadal aj iné červené nebezpečenstvo, ktoré sa tiež môže hocikedy vrátiť. Pravda vtedy, ak mu to dovolíme.

Pekný sviatočný deň praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

  1. :)
    Zajimave.
    publikované: 17.11.2009 15:56:09 | autor: jjj (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. pekný článok
    socha je krásna
    publikované: 19.11.2009 13:09:32 | autor: cestujúci (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014