doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši, Zlatá Baňa – drevený megafón

...celé čudo váži 2 500 kg, max. výška je 2,5 metra, dĺžka 4,2 metra a má v sebe 10 kg klincov a skrutiek .....aj foto...

Po lete, v roku 2019 sa objavili krátke správy o slovenskej rarite. Je ňou atrakcia zhotovená z dreva, ktorá svojim tvarom pripomína kužeľ, ale taký nezvyčajný - je totiž mierne hranatý. Novinári ho nazvali megafón z dreva. Ja dodávam, ktorý pracuje opačne. On má totiž také využitie, že vo svojich útrobách nezosilňuje zvuky vychádzajúce von, ale naopak, zosilňuje zvuky prichádzajúce dovnútra z okolitej prírody a lesa.

Cyklisti to miesto poznajú, lebo tade prechádza cyklotrasa. Kužeľ sa nachádza na lúke, severne nad obcou Zlatá Baňa v lokalite Temný les a to vľavo od štátnej cesty III/3440 -  Zlatá Baňa – Opálové bane – Dubník – Červenica . Odtiaľ (altánok s ohniskom) treba  ísť pešo asi 150 m po lesnej ceste.  Celá turistická atrakcia váži 2 500 kilogramov, max. výška 2,5 metra, dĺžka 4,2 metra. Oficiálne bol daný do užívania 1.9.2019.  Ako to tam vyzeralo 9. marca 2020 môžete vidieť na mojich nasledujúcich obrázkoch.

 

Síce ešte nie je jar, ale v rámci prevencie aj proti prípadnému koronavírusu, je toto miesto vhodné na nenáročnú turistickú prechádzku. Veď okolo je les, ticho a čistý vzduch. Veľa zdravia a skorý príchod jari želá doko. Viac obrázkov na https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Dreven%C3%BD_megaf%C3%B3n_(Zlat%C3%A1_Ba%C5%88a)


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014