doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši, zabudnutý pamätník SNP (Chmeľov, Lipníky, Nemcovce)

... za obcou Lipníky stojí pamätník popravy 6 občanov z obce Nemcovce, ...fotoreportáž
Tento rok od 1.9. do 30.9.2019, organizuje Wikimedia Slovensko, 7. ročník súťaže, Wiki miluje pamiatky. Je to súčasť celosvetovej medzinárodnej súťaže Wiki Loves Monuments. Tá bola 2 roky po sebe uznaná Guinessovou knihou rekordov ako celosvetovo najväčšia fotografická súťaž. https://wikimedia.sk/2019/v-roku-2019-sa-uskutocni-7-rocnik-oblubenej-sutaze-wiki-miluje-pamiatky/ To bola inšpirácia aj pre mňa.

Veru je to tak. Síce na Slovensku tiež máme zoznam všetkých národných kultúrnych pamiatok, no nájsť niektoré, dá poriadnu fušku. K tým zabudnutým patrila aj národná kultúrna pamiatka vedená pod číslom  707-2106/0. Ide o národnú kultúrnu pamiatku, pomník SNP, 6 zavraždení občania. Doba vzniku 1974. Katastrálny úrad Chmeľov. JV od obce Chmeľov. Okres Prešov. Toľko bolo pôvodne napísané v zozname.  Dnes je už v poznámke doplnený údaj: Z hlavnej cesty Lipníky – Vranov nad Topľou, vpravo po poľnej ceste asi 200 metrov. Okraj lesa, na severnom konci obce Lipníky. Zemepisné súradnice - 49.043887|21.419529. Asi toľko sa dočítate  z úradného zoznamu.

Po dlhšom hľadaní podrobnejších informácií som nebol o nič múdrejší. Web stránky obce Chmeľov, Lipníky a Nemcovce tento pamätník nikde nespomínajú. Dokonca ani maličká, tlačená publikácia „Informátor z okresu Prešov“, rok vydania 1987 tento pamätník či pomník nespomína. Iba vďaka 3 náhodným a ochotným občanom zo spomínaných dedín, sa mi pamätník podarilo nájsť, vyfotiť a zviditeľniť na Wikimedia Commons. A tak už viem, že na pamätnej doske, je síce ťažko, ale predsa len čitateľný nápis, a znie takto:

„Tu boli Nemcami zastrelení 8.9.1944

Dzurja J. * 1912

Ďuraš J. * 1907

Gazdačko J. * 1900

Jančala A. * 1924

Klima A. * 1925

Martinko L. * 1918“

Nič viac, nič menej. Ja skromne dodávam, treba oceniť, že niekto blízke okolie vykosil a obnovil ohrádku. Ako to na tomto mieste vyzeralo 19.9.2019, môžete vidieť na týchto mojich obrázkoch:

 


Tí istí občania, ale majú pamätník aj v obci Nemcovce. To preto, lebo z nej pochádzali. Dokazujú to aj tieto moje obrázky.


Strelou do tyla boli popravení za obcou Lipníky. Ak si to zhrnieme, potom zistíme, že o jednej a tej istej udalosti je záznam v obci Chmeľov a to v zozname kultúrnych pamiatok SR. Pamätník na mieste ich popravy, stojí za obcou Lipníky. A v ich rodnej obci Nemcovce, majú pamätník v miestnom parčíku. Pred pár dňami uplynulo už 75 rokov od tejto tragickej udalosti. Venujte im prosím tichú spomienku. Česť ich pamiatke! Tento blog je tichou spomienkou na túto tragickú udalosť.  Doko. Viac obrázkov je na

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Pam%C3%A4tn%C3%ADk_SNP,_Lipn%C3%ADky

aj na

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Memorial_in_Nemcovce_(Pre%C5%A1ov_District)

 


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014