doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši, vyhliadková veža. (Lesopark Prešov)

8.4.2022 .... Na vyhliadkovú plošinku, ktorá je na 5. podlaží vo výške asi 15 metrov, vedie 5 drevených, úzkych schodísk spolu so 70 schodmi. .... aj fotografie

Blíži sa obdobie turistických výletov. Mňa zaujala správa, že 1.4.2022 dali v Prešove slávnostne do užívania vyhliadkovú vežu. Je postavená v mestskom lesoparku, na čistinke uprostred hustého bukového lesa. Vrchol Malkovskej hôrky je v nadmorskej výške 480 metrov a je súčasťou Šarišskej vrchoviny. Na toto miesto vedie niekoľko značených turistických chodníkov, každý má dĺžku okolo 2 kilometrov. Slúžia ale len pre peších alebo pre cyklistov. Ich kvalita je rôzna a veľa závisí od toho, či je ich povrch suchý. Turistická mapa ponúka na výber trasy vedúce najmä od lokality Borkút alebo Cemjata.  Ich dĺžka je približne 2 km. Samotná veža je postavená z dreva, pričom spoje sú z kovu. Má osemhranný pôdorys aj strechu, pričom podlažia sú  štvorhranné. Je vysoká 19,55 metrov. Na vyhliadkovú plošinku, ktorá je na 5. podlaží vo výške  asi 15 metrov, vedie 5 drevených, úzkych schodísk spolu  so 70 schodmi. To, že toto schodisko je málo bezpečné, potvrdzuje aj informačná tabuľa, kde sa zakazuje vstup na vežu za zlého počasia (dážď, sneh, námraza)  lebo hrozí pošmyknutie. A pre zaujímavosť, výstavba veže stála viac ako 148 tisíc eur.

Výhľad z veže je možný pri peknom počasí na okolie, ktoré je ohraničené kruhovým výsekom asi 270 stupňov. Ak začneme na juhovýchode pri pravom okraji Slanských vrchov, ďalej cez zrúcaninu Soľnohradu, mesto Prešov, Kapušiansky hrad, pokračujeme kopcom Stráž až po ľavý okraj Šarišského hradného kopca kde výhľad končí. Ak ste sa domnievali, že uvidíte aj končiare Vysokých Tatier, ostanete tak ako ja, sklamaní. Neuvidíte ich pre vysoké buky, ktoré výhľad týmto smerom znemožňujú. To ako tam bolo 8.4.2022, ponúkam na mojich nasledujúcich fotografiách.

 

Na záver jedna otázočka. Viete, z ktorého miesta v meste Prešov je možné voľným okom vidieť túto vyhliadkovú vežu ? Ak neviete, potom stačí kliknúť na nasledujúcu web stránku.  https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Vyhliadkov%C3%A1_ve%C5%BEa_(Lesopark_Pre%C5%A1ov)  Pokoj a mier, pri turistickom poznávaní Slovenska praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

  1. Keďže je to vyhliadková veža, zaslúžila by si, pre lepšiu orientáciu
    v teréne, inštaláciu panelov s panoramatickou schémou význačných bodov.
    publikované: 10.04.2022 08:16:26 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014