doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši, Tichý Potok – Blažov

..Neviem sa vžiť do kože tam bývajúcich ľudí, ktorí v roku 1952, sedem rokov od skončenia vojny, museli nasilu opustiť svoje rodné chalupy, polia a majetky, aby uvoľnili územie pre potreby štátu ...

Polovica letných prázdnin je už skoro za nami. COVID – 19 spôsobil, že väčšina Slovákov sa rozhodla ostať na Slovensku a objavovať pre seba, ešte neobjavené miesta. Pre nás s manželkou je takýmto kútom bývalý Vojenský priestor Javorina v Levočských vrchoch, konkrétne miesta po nasilu vysťahovaných obciach: Blažov, Čertež a Blažovská Dolina, ktoré vznikli asi v 13.storočí. Neviem sa vžiť do kože tam bývajúcich ľudí, ktorí v roku 1952, sedem rokov od skončenia vojny, museli nasilu opustiť svoje rodné chalupy, polia a majetky, aby uvoľnili územie pre potreby štátu, konkrétne československého vojska. Takýto stav trval až do 1.1.2011 kedy im štát vrátil časť ich pozemkov. Odvtedy tento priestor navštevujú aj turisti. Napríklad, trasa od závory pri budove Vojenských lesov, až po novopostavenú kaplnku, meria asi 2,5 kilometra a vedie po dobrej lesnej ceste, popri rieke Torysa. Tak to tam vyzeralo v nedeľu 26.7.2020.



Príjemnú druhú polovicu prázdnin praje doko. Viac obrázkov nájdete na

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Bla%C5%BEov_(Tich%C3%BD_Potok)


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014