doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši, sakurová aleja v Prešove

...na tejto asi 1 100 metrov dlhej ulici, kvitne už viac ako týždeň, sakurová aleja so 149 stromami... aj foto

Ak sa povznesieme nad politiku, tak musíme uznať, že tohtoročný apríl, svojim pestrofarebným zafarbením prírody, nám už pripomína najkrajší mesiac v roku - máj.  Určite tiež máte svoje obľúbené miesta, ktoré radi navštívite práve pre neopakujúce sa farby stromov alebo rastlín. V Prešove, je už asi od roku 1959, kedy postavili prvé bytové domy na novej Gotwaldovej ulici, známa aj sakurová aleja. Po roku 1989, táto ulica nesie pomenovanie 17. novembra, ale sakury (japonské čerešne) ju zdobia stále. Možno, že z tých pôvodných už veľa nenájdeme, ale hlavná vec je, že každoročne tieto krásky jari zakvitnú, ak nie v apríli, tak najneskôr v máji.  V súčasnosti na tejto, asi 1 100 metrov dlhej ulici kvitne už viac ako týždeň sakurová aleja, ktorú tvorí približne  149 stromov. Tradične ju najviac obľubujú predovšetkým mladí ľudia, na tejto ulici totiž býva alebo študuje, určite viac ako tisícka študentov a študentiek Prešovskej univerzity, ale zaspomínať na lásku a mladosť, tam radi chodia aj dnešní seniori. A tak sme sa na tomto mieste, uplynulý víkend, zastavili spolu s manželkou, ktorá tam tiež svojho času študovala.  Zmenili sa nielen časy, ale aj okolie. Ponúkam niekoľko  mojich fotiek.

 


          

                                                                                                         Janouškova ulica  

Prešovská sakurová aleja je svojim spôsobom raritou na Slovensku, a to nielen svojou dĺžkou, počtom kvitnúcich stromov, ale najmä geografickou polohou. Ulica je totiž  ako ideálna priamka, jej prevýšenie je tiež minimálne a pohybuje sa tam množstvo mladých ľudí, pri minimálnej hustote cestnej premávky. Preto si myslím, že tieto atribúty ju predurčujú k tomu, aby sa stala atrakciou v meste  Prešov. Napr. každoročným zorganizovaním behu lásky, v čase kvitnutia sakurovej aleje. Okrem tejto najznámejšej prešovskej sakurovej aleji na ulici 17. novembra, existuje ešte najmenej jedna ďalšia, a to na Janouškovej ulici, ktorá je ale omnoho kratšia.  Ak je ale v plnom kvete,  stojí tiež za pozretie.  Svetu mier a pokojnú a krásnu jar na Slovensku, praje doko. Viac obrázkov si môžete pozrieť po kliknutí na https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Sakura_17._novembra_(Pre%C5%A1ov)


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014