doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši, Obišovský hrad

...už v bronzovej dobe žili na Slovensku naozajstní profesionálni bojovníci, pravekí rytieri oblečení do bronzového brnenia, ktorí útočili na bojových bronzových vozoch tak ako hrdinovia z homérskych spevov. Potvrdzuje to aj bronzové koleso, ktoré sa tam v minulosti našlo....

Obišovský hrad alebo aj Zámčisko, tiež Stráža, leží v nadmorskej výške 360 metrov a patrí do historického regiónu Šariš. Stojí nad riekou Svinka,  severne od obce Obišovce. Staroveké hradisko Stráža poskytovalo svoje útočisko už v rímskej dobe v 2. - 3. storočí. Ako vo svojej knihe, Stopy dávnej minulosti, píše historik Pavel Dvořák, na hradisku Stráža v minulosti objavili aj  vzácne archeologické artefakty. Ide o bronzové koleso, ktoré sa tam našlo a dostalo sa až do anglického Manchestru, kde ho za druhej svetovej vojny zničilo nacistické bombardovanie. Zvyšky zachovalých zrúcanín hradu pochádzajú z 13.storočia. Hrad  zbúrali v 15.storočí. Prvý archeologický výskum vykonali v rokoch 1961 až 1962. Až do roku 2012 sa tam nič nedialo. Odvtedy na rekonštrukcii zvyškov ruín pracujú dobrovoľníci.  Obišovský hrad patrí do projektu cestovného ruchu Prešovská hradná cesta. Ako to tam vyzeralo 13. marca 2016 si môžete pozrieť na týchto obrázkoch.

Prístrešok pod hradom

Hradný vrch

Časť ruín hradu

Pozrite si viac  mojich obrázkov aj na

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Obi%C5%A1ovsk%C3%BD_hrad

Veľa zdaru pri poznávaní krás Slovenska praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014