doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši, Medzianske skalky

... krásny výhľad na Slanské vrchy a okolité sídla, len škoda, že prístupová cesta je rozbitá...fotoreportáž...

Medzianske skalky sa nachádzajú v Beskydskom predhorí nad obcou Medzianky v okrese Vranov nad Topľou. Lokalita je známa najmä tým, že sa tam rozprestiera jednak chránený areál so  4. stupňom ochrany, ktorý je aj územím európskeho významu a reprezentujú ho vápencové skalky s bohatou xerotermnou vegetáciou kde rastú kvetnaté spoločenstvá tráv s množstvom chránených druhov - poniklec veľkokvetý (Pulsatilla grandis), veternica lesná (Anemone nemorosa) a zastúpené sú tu aj viaceré druhy vstavačovitých. Výmera tohto územia je 9,5 ha, za chránené ho vyhlásili v roku 1990.

Druhý známy objekt tvorí zakonzervovaná zrúcanina pôvodného stredovekého hradu. Je to národná kultúrna pamiatka Medzianske skalky ( Hrádok, Zámok). Doba vzniku hradu sa datuje do polovice 13. storočia. Prevládajúcim slohom bol romantizmus.. Dátum vyhlásenia za kultúrnu pamiatku  je 13.01.1984. V Zozname kultúrnych pamiatok  SR je vedený pod ev. č. 713-4622/0.

Prístupová cesta na lokalitu Medzianske skalky vedie z obce Medzianky. Cesta je ale nezjazdná pre osobné autá. Pešo trvá výstup asi 35 minút. Nadmorská výška zrúcaniny je 382 metrov. Pri dobrej viditeľnosti je odtiaľ vidieť Bystré, Hanušovce nad Topľou, dva hanušovské železničné viadukty, Slanské pohorie, Podlipníky s reštauráciou Lietadlo, Medzianky, Kapušiansky hrad aj Šarišský hrad a časť štátnej cesty I/18 Prešov - Vranov nad Topľou.  A ako tam vyzeralo v nedeľu 15.9.2019 môžete  vidieť na nasledujúcich obrázkoch.



Príjemný deň praje doko. Oveľa viac mojich obrázkov uvidíte, ak si kliknete na https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Medzianske_skalky


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014