doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši (lúka, zosuv, zlepenec)

...V čom to je, že hľadáme poklady ďaleko od našich domov ale tie, čo máme doslova pod oknami, si ani nevšimneme ? .., aj foto

Leto je v plnom prúde. Zahraničné dovolenky sú najmä pre odvážnych a majetných, a tak pre tých, čo dovolenkujú na Slovensku sa exotickými iste stanú aj také miesta, ktoré sú ako sa hovorí, priamo pod našimi oknami, len sme si ich doteraz nevšimli. Spolu s manželkou sme navštívili dokonca tri takéto lokality. Ich názvy sú: Podmorský zosuv, Hrabkovské zlepence a Mirkovská kosatcová lúka. Základné údaje sa môžeme dozvedieť z internetu. Citujem: Podmorský zosuv je prírodná pamiatka nachádza sa v katastrálnom území obce Víťaz.  Územie bolo vyhlásené v roku 1989 a má rozlohu 0,5063 ha. Predmetom ochrany je strmá skalná stena vysoká asi 40 m, na styku Šarišskej vrchoviny a Čiernej hory.

 

Mirkovská kosatcová lúka je prírodná rezervácia. Nachádza sa v katastrálnom území obce Žehňa.  Územie bolo vyhlásené v roku 1979 na rozlohe 1,1394 ha. Predmetom ochrany je ochrana zvyškov spoločenstiev zamokrených lúk západných predhorí Slanských vrchov s bohatým výskytom chránenej rastliny - kosatca sibírskeho (Iris sibirica).

Hrabkovské zlepence je prírodná pamiatka. Územie bolo vyhlásené v roku 1989 na rozlohe 0,8719 ha. Nachádza sa južne nad obcou Hrabkov. Územie charakterizujú vystupujúce skalné útvary. Odkrytý geologický profil má vysokú náučnú hodnotu pre poznanie stavby podložia Širockej brázdy. Koniec citátov.

 

Priložené fotografie sú z júla 2023. Vľavo je predmet ochrany a vpravo prístupová cesta.  V čom sú teda tieto miesta exotické ? Ani jedno nemá turistické značenie, všade chýba stručná informačná tabuľka, odrádza vás zarastené a neupravené okolie, nemáte kde zaparkovať, hoci spomínané miesta sú blízko štátnych ciest. A tak sa iste opýtate ako aj ja. V čom to je, že hľadáme poklady ďaleko od našich domovov ale tie, čo máme doslova pod oknami, si ani nevšimneme ?  Pritom mnohokrát ide o unikáty nielen slovenských ale aj európskych rozmerov. Krásny zvyšok  druhej polovice leta a svet bez vojen praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014