doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši (Lačnov – cesta s ilúziou kopca)

..Faktom je že ide o miesto, ktoré je dlhé len asi 30 metrov a svojim tvarom vôbec nepripomína kopec, ale iba malý šikmý úsek cesty. Ani potok tam netečie do kopca, lebo v blízkosti inkriminovaného miesta žiadny nie je .... ale príroda je tam skutočne krásna..

Túto lokalitu, sme s manželkou, navštívili už niekoľkokrát. Je tam ticho, staré idylické domčeky a krásna okolitá príroda, najmä na jeseň. Inak povedané, raj pre fotografov. Preto som ostal dosť prekvapený, keď som sa úplnou náhodou, až teraz dozvedel, že kdesi tam kde často chodím je nejaká geografická anomália. A tak som, porovnávaním článkov a fotografii z internetu, lokalizoval inkriminované miesto. Dnes 3.10.2021, bolo krásne jesenné počasie, a tak sme tam šli zase.  Na tzv. anomálii sme dnes priamo zastali, lebo zhodou náhod je tam malé parkovisko a chodník k jaskyni. Vyzeralo to tam takto.

Chodník k jaskyni                                 Cesta smerom do Lačnova

                                                                 kde je skutočné stúpanie

L

Cesta smerom do Lipoviec kde je skutočné klesanie


Celkový pohľad na cestu s tzv. anomáliou, od Lačnova


Nerobil som žiadne špeciálne pokusy,  mal som totiž iba obyčajnú detskú loptičku, ktorá sa mi vždy kotúľala len smerom od Lačnova na Lipovce. Čiže smerom,  zo skutočného kopca dole. Fakt je ale ten, že keď som sa díval na cestu v smere od seba ako fotografujúceho, vznikla ilúzia, že to čo je reálne dole briežkom sa zdalo, akože je to do briežka. Svojim spôsobom to vidieť aj  na dvoch spodných fotografiách. Niekto tomu hovorí anomália ja, ilúzia. Fakt je ale ten, že ide o miesto, ktoré je dlhé len asi 30 metrov a svojim tvarom vôbec nepripomína kopec, ale iba malý šikmý úsek cesty. Ani potok tam netečie do kopca, lebo v blízkosti inkriminovaného miesta žiadny nie je. Pravdou je ale aj to, že každý z nás  môže mať z tohto miesta iný zážitok, dojem, predstavu. či pocit. Ak tam pôjdete, dávajte na seba veľmi veľký pozor, lebo tam jazdia auta a miesto nie je nijako označené. Viac obrázkov z okolia Lačnova ponúkam na https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:La%C4%8Dnov_(Lipovce) doko


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

  1. test
    test
    publikované: 07.10.2021 13:56:42 | autor: mitko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014