doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši, Kalvária v Bardejove

...Od železničného priechodu na konci ulice Pod Kalváriou, tam síce vedie pomerne pohodlný výstup po betónovej ceste, žiaľ peší turisti tu musia byť veľmi opatrní, lebo je tam čulý ruch motoriek, štvorkoliek a osobných automobilov ?!?! aj fotografie

Mesto Bardejov je perlou Šariša, aspoň čo sa týka historických pamiatok, zaradených do zoznamu UNESCO a slovenského zoznamu národných kultúrnych pamiatok (spolu 179 pamiatok). Od roku 2000 historické jadro Bardejova spolu s komplexom stavieb tvoriacich malú židovskú štvrť, zapísali  do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Tieto skutočnosti sú už širokej verejnosti dobre známe. Písať preto nechcem o nich ale o, od ruky ležiacej Kalvárii. Bardejovská Kalvária má síce v slovenskom zozname národných kultúrnych pamiatok zapísaných 15 objektov, ale dostať sa k ním, je pre nie našinca, úplným umením. Totiž, aj v Bardejove, tak ako na mnohých iných slovenských lokalitách s národnými kultúrnymi pamiatkami, chýba značenie, ktoré by nás jednoznačne navigovalo k týmto pamiatkam. Čo je iste na škodu, lebo napríklad aj bardejovská Kalvária, okrem spomínaných pamiatok, poskytuje veľmi pekný pohľad na samotné mesto Bardejov. Bardejovská Kalvária sa nachádza na východnej strane mesta, na priľahlom vŕšku, ktorý má charakter lesoparku. 14 kaplniek je rozmiestnených na svahu pri serpentínovej cestičke. Celému areálu dominuje dvojvežový kostol svätého Kríža a podzemná kaplnka svätej Márie Magdalény. Pred kaplnkou sa nachádza historický cintorín. Areál sa začať stavať v r. 1863 a dokončili ho v r. 1868. Pri peknom počasí je z tohto miesta krásny pohľad nielen na historickú časť  mesta Bardejov, ale aj blízke okolie. Od železničného priechodu na konci ulice Pod Kalváriou, tam síce vedie pomerne pohodlný výstup po betónovej ceste, žiaľ peší turisti tu musia byť veľmi opatrní, lebo je tam čulý ruch motoriek, štvorkoliek a osobných automobilov ?!?! Môj osobný dojem je ten, že je tam síce pekne, ale roboty ešte „ako na kostole“. Viac ponúkam na mojich obrázkoch.

 

 

Pekné poznávanie našich prírodných a kultúrnych krás, praje doko. Viac obrázkov môžete vidieť, ak si kliknete na     https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Kalv%C3%A1ria_(Bardejov)

 


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

  1. Mestská radnica v Bardejove
    Páči sa mi váš blog o Bardejovskej Kalvárii, uprimne, nebola som tam, ďakujem že ste nám takto priblížili. Mne sa úprimne najviac páči Mestská radnica v Bardejove, celkom zaujímavá stavba, je aj článok o nej
    https://www.daibau.sk/clanok/995/mestska_radnica_v_bardejove_-_vynimocny_architektonicky_skvost
    publikované: 05.07.2022 10:12:00 | autor: Legolienka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014