doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši – Demjatské kopce

...ak sa tam niekedy ocitnete, určite uvidíte krásnu šarišskú krajinu, ale lepšie bude, ak tam prídete aj s horolezeckou prilbou na hlave... foto

Je to pekné chránené územie, zaradené do kategórie - prírodná rezervácia s 5. stupňom ochrany. Rok vyhlásenia 1982. Účelom je ochrana teplomilnej vegetácie vápencových brál bradlového pásma vo východnej časti Šarišskej vrchoviny s výskytom viacerých zriedkavých druhov rastlín a paleontologických nálezov na vedeckovýskumné a náučné ciele. Rozprestiera sa v katastroch obcí Demjata a Veľký Slivník.  Patrí do 5. stupňa ochrany. Ochranné pásmo je do vzdialenosti 100 m smerom von od hranice chráneného územia. Rozloha 8,6817 hektára. Toľko stručne zo Zoznamu osobitne chránených častí prírody SR. Na priblíženie reality ponúkam moje foto.

 


Osobne mi prekáža, že v ochrannom pásme prírodnej rezervácie v časti Vápeníky, je umiestnená líniová stavba – betónové stĺpy, na ktorých sú natiahnuté vodiče vysokého napätia, síce bez elektrického prúdu, ale s hompáľajúcimi sa izolátormi a tie sa môžu kedykoľvek uvoľniť a ohroziť návštevníkov tejto lokality. Na tento nemilý fakt som upozornil Východoslovenskú energetiku, a.s. aj ministerstvo životného prostredia SR, ale tí ma odkázali na vlastníka tejto stavby. A o tom ja nemám ani tušenie. Takže, ak sa tam niekedy ocitnete, určite uvidíte krásnu šarišskú krajinu, ale lepšie bude, ak tam prídete aj s horolezeckou prilbou na hlave. A ako tam bolo 24.7.2023 môžete vidieť, ak si kliknete na  https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Demjatsk%C3%A9_kopce Všetkým ľuďom prajem mier a turistom, do druhej polovice prázdnin aj príjemné zážitky. Pri návšteve slovenských prírodných rezervácií, odporúčam zvýšenú ostražitosť. Doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014