doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši - Slanské vrchy, Bodoň

... pre nás turistov je intenzívny holorub lesníkov niečim, čo sa zdravým rozumom iba ťažko chápe ... doplnené fotografiami

Pohorie Slanských vrchov je dlhé asi 60 km a tiahne sa od Prešova, až po hranice s Maďarskom. Má viac špecifík, jedným z nich sú aj tri zrúcaniny hradov a to iba pár kilometrov od Prešova.  Sú to hrad Šebeš pri obci Podhradík, Zbojnícky zámok (hrad) pri obci Ruská Nová Ves a hrad Bodoň v katastri obce Tuhrina. Kým prvé dva sú ľahko dostupné od autobusových zastávok, Bodoň je ťažšie prístupný práve tým, že je od najbližšej zástavky vzdialený viac ako hodinu pochodu.

Asi najznámejší značkovaný turistický chodník, ktorý vedie k hradu Bodoň je žltá turistická značka. Začína v lokalite  Temný les (Zlatá Baňa) a končí v obci Abranovce. Podľa turistických značiek trvá úsek pochodu parkovisko Temný les-Bodoň 1 hodinu a 5 minút. Celá trasa od Temného lesa do obce Abranovce trvá 2 hodiny a 15 minút. Trasu je možné absolvovať aj opačným smerom z obce Abranovce. Vyškove prevýšenie má tento profil: Temný les nad Zlatou Baňou (666 m n/m). hrad Bodoň (855 m n/m), Raslavkameň (600 m n/m) a obec Abranovce (492 m n/m).

Neviem aká je kvalita chodníka smerom od Abranoviec k hradu Bodoň, ale viem, že úsek uvedeného turistického chodníka od Temného lesa v úseku - poľana s krmelcom na zver  nad Zlatou Baňou, až po sedlo neďaleko poľany s poľovníckou chatou, bol po devastujúcej lesnej ťažbe, ešte 1.4.2016 v katastrofálnom stave. Dokonca v takom stave, že v sedle v okruhu asi 100 metrov, neboli žiadne turistické značky, pritom je tam križovatka najmenej 4 lesných ciest. Podľa všetkého, pri ťažbe zrezali aj statné buky s turistickými značkami. Ako dôkaz prikladám niekoľko mojich fotografií.

Začiatok trasy                                             Krmelec na poľane

  

 Cesta tesne nad krmelcom                                      Horské sedlo

  

 Pohľad z horského sedla smer Bodoň        

 

Pohľad z horského sedla smer Zlatá Baňa

 

Viac obrázkov z danej lokality si môžete pozrieť aj na

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Slansk%C3%A9_vrchy_%28%C5%BElt%C3%A1_zna%C4%8Dka%29

Kvalitnejšie turistické chodníky všetkým turistom praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014