doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši – zasnežený Prešov

... na Slovensku, keď občania nechcú zadarmo a nútene odpratávať v zime sneh z cudzích pozemkov, lebo zo zákona nemusia, tak im jednoducho dáme na chodník ceduľu „ V zime je chodník neudržiavaný “ ...

Rok 2019 sa stane známym asi aj tým, že sme mali takmer celý január nadpriemerné snehové zrážky. Sneh na našu krajinu napadal všade. Niekde ho bolo málo, niekde akurát a sú oblasti kde ho majú i na rozdávanie, len ho nikto nechce. Túto skutočnosť poznačil aj úplne nový fenomén, keď vlastníci chodníkov dostali zo zákona príkaz, že ich majú udržiavať po celý rok schodné. Niektorí to zobrali normálne, ale bolo dosť takých (obcí a miest), ktoré vedú okolo toho plané reči. Napríklad, že nato nemajú vecné prostriedky, financie, ľudí a čo ja viem aké výhovorky ešte používali. Vôbec to nebrali tak,  že  veď to je náš majetok a musíme sa oň starať, ale chcú aby to ostalo po starom. Pritom im v tejto hre, pomáhali aj mnohé oznamovacie prostriedky. Len akosi nikto nechcel povedať, že na Slovensku ústava zakazuje nútenú prácu alebo, že  za vykonanú prácu má každý právo na primeranú odmenu alebo, že každý vlastník bez rozdielu je povinný o svoj majetok sa primerane starať. A to sa predsa nemôže odignorovať tak, že keď občania nechcú zadarmo a nútene odpratávať v zime sneh z cudzích pozemkov, lebo zo zákona nemusia, tak im jednoducho dáme na chodník ceduľu „ V zime je chodník neudržiavaný “  a basta. Za to by sa hodilo najskôr vymeniť starostu. A pritom je to také jednoduché. Stačí, ak obec osloví svojich občanov a ponúkne im riešenie napr. tak, že s tými, ktorí chcú a môžu odpratávať sneh uzavrie dohodu o vykonaní práce. Určite by si mnohí v zime pri údržbe chodníkov radi privyrobili.  A tak aj v Prešove nájdete očistené a posýpané chodníky, najmä v centre mesta, ale sú aj také chodníky a schody, kde dodnes nie je z nich odstránený sneh a ľad. A tak si tam bývajúci ľudia, pomáhajú ako vedia. Niektorí si chodníky zo zvyku očistia sami, no iní ich obchádzajú po odhrnutých súbežných komunikáciách a čakajú, či sa sneh a ľad na chodníkoch sám roztopí, alebo ho niekto skutočne aj odprace. Veľmi interesantné by bolo zistiť, koľko pokutových lístkov za neudržiavanie mestských chodníkov, už mestská polícia navrhla dať mestu Prešov ?

No čo už, nejak bolo nejak bude. Život ide ďalej. A tak nejako vyzerá Prešov, keď ho prikryje sneh.


 

Pekný je, len si treba dávať pozor pri chôdzi. Príjemný zvyšok zimy praje doko.

Viac fotografií nájdete na https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Snow_in_Pre%C5%A1ov


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014