doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Liptove (Donovaly)

... Vianoce síce skončili, ale betlehem ešte majú....

Tí, čo cestujú cez horský priechod Donovaly vedia, že hneď pri štátnej ceste je veľké parkovisko a pri ňom, aj neprehliadnuteľná drevená stavba. A to nielen rozlohou, ale aj tvarom. Je to niečo na spôsob goralskej architektúry. Sporadicky tade cestujem aj, hoci cez zimnú turistickú sezónu, len ojedinele. Asi práve preto, som si až teraz, na začiatku roku 2015 všimol, že pri tejto kolibe, stojí vianočný betlehem. No nie hocijaký. Postavy a jasličky sú totiž vyrobené z niečoho, čo mne veľmi pripomína, tradičný ľudový materiál, a tým je aj priadza.

No a keďže, sme mali chuť na kávu, vošli sme aj dovnútra  koliby. Privítalo nás čisté, beznikotínové, tiché, vľúdne a príjemne vyhriate prostredie. Interiér upúta každého návštevníka už pri vchode do koliby. Totiž všade kde pozriete, dominuje ľudový motív v kombinácii s drevom a plátnom. Ale načo toľkom reči. Ak chcete vidieť viac, pozrite si prosím moje nasledujúce obrázky.

A kto chce vidieť ešte viac má možnosť kliknúť si na túto stránku.

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Koliba_Goral_%28Donovaly%29

Pre milovníkov zimnej rekreácie, prajem ešte veľa príležitosti na jej uskutočnenie. doko


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014