doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Horehroní - Brezno

... Horehronci sú rázovití, dobrosrdeční a skromní ľudia. Zrejme to spôsobuje charakter krajiny, ktorá je obklopená horami. ..doplnené fotografiami

Vo Veľkonočný pondelok - 28.3.2016, som autom prechádzal cez Brezno na horský priechod Čertovicu kde ešte bolo plno lyžiarov. Kraj je tam nádherný a tak som chcel vedieť, či sa od mojej ostatnej návštevy nejako zmenil. Brezno má veľmi starú históriu a spomína sa v historických listinách už v roku 1265. Nám, súčasníkom je mesto známe najmä z obdobia Slovenského národného povstania. Vojnové udalosti pripomína aj pomník obetiam vojen, na ktorom sú okrem sochy partizána aj 4 veľké mramorové tabule s 216 menami miestnych ľudí, ktorí počas vojnového besnenia zahynuli.

Horehronci sú rázovití, dobrosrdeční a skromní ľudia. Zrejme to spôsobuje charakter krajiny, ktorá je obklopená horami. Nad všetkými dominuje, neďaleké horstvo Nízkych Tatier. Z Brezna  pochádzajú významné osobnosti ako napr. Ján Chalupka, Karol Kuzmány, Martin Rázus, Pavol Habera ale aj Ivan Bella. Mesto Brezno s vyše 21 tisíc obyvateľmi, aj napriek všetkému, čo sa v ňom udialo, mnohým dodnes rezonuje ako mesto strojárov a vojakov. Niet sa čo diviť, veď breznianske delostrelecké kasárne postavili ešte v roku 1937 a zanikli v roku 2010. Počas ich existencie nimi prešli tisíce mladých mužov z celého Československa. Boli to najmä vojenskí delostrelci a rakeťáci. Áno, v Brezne mala Československá ľudová armáda okrem delostreleckého pluku aj útvar taktických rakiet. Dnes už Brezno kasárne nemá. Miesto nich stavajú novú štvrť kde majú byť byty i administratívne a obchodné centrum. 

Známou bola aj strojárska fabrika, Mostáreň Brezno. Tá od roku 1960 šírila dobré meno breznianskych robotníkov široko ďaleko, a to najmä vďaka stavebným žeriavom. Žiaľ, aj toto je už minulosťou, lebo táto fabrika v Brezne skončila konkurzom v roku 2007. A tak hlavný zamestnávateľ ostal v blízkej Podbrezovej, kde tamojšie strojárne stále pomerne dobre fungujú dodnes. Okrem už uvedeného, sa veľa zmenilo aj v historickom centre mesta, ktorému dominuje Štefánikovo námestie. Jedným slovom, Brezno opeknelo. Svedčia o tom aj moje nasledujúce obrázky.

Viac ich môžete vidieť aj na

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:%C5%A0tef%C3%A1nikovo_n%C3%A1mestie_%28Brezno%29

Ak budete mať čas a chuť, zastavte sa tam. Zdraví doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014