doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Chorvátsku, Omiš – pevnosť pirátov

...Mestečko vzniklo z rímskej osady Oneum. Už od 7.storočia bolo známe ako nedobytné, opevnené sídlo pirátov...

Omiš majú vo svojich letných turistických zájazdoch v ponuke, asi všetky cestovné kancelárie. Takže údajov o tejto známej destinácii je iste dosť. Aj napriek tomu pre tých, čo o tomto meste síce už počuli, ale chýbajú im stručne informácie – ponúkam  môj pohľad na toto mestečko pirátov. Omiš s asi 6 tisíc obyvateľmi, sa rozprestiera pri ústi rieky Cetina, na pobreží Jadranského mora. Vzniklo z rímskej osady Oneum. Už od 7.storočia bolo známe ako nedobytné opevnené sídlo pirátov. Vie sa, že miestni piráti boli dlhé roky, postrachom byzantských, benátskych aj chorvátskych lodí. Z toho obdobia sa nad mestom týči skalná pevnosť Mirabela (Peovica), ktorá pochádza z 13. storočia. Cenný je aj kostol svätého Petra pochádzajúci asi z 10. storočia. Mohutne pôsobia aj pozostatky pevnosti Starigrad. Barokový kostol svätého Michala postavili v 17.storočí. Blízko kostola je Dom šťastného človeka s nápisom - Ďakujem Ti Bože, že som žil na tomto svete. Z mesta je len 26 kilometrov do Splitu. Omiš je známy nielen svojou  riviérou a plážou ale aj kaňonom, cez ktorý preteká rieka Cetina. Najviac turistov mesto navštívi v lete. Je to predovšetkým preto, že sa tam nachádza asi  kilometer dlhá pláž, vytvorená z nánosov rieky Cetina. Je to ideálne miesto na kúpanie, lebo plytká pláž  siaha od brehu do mora, až na vzdialenosť 700 metrov. Okrem toho, nemôžem nespomenúť fakt, že v miestnych malých obchodíkoch sa dá spoznať aj typické južanské – na všetko máme čas. Tiež mi nedá poukázať na pomerne znečistené ústie rieky Cetina, kde pri jeho brehoch pláva okrem člnov a lodičiek, aj množstvo chleba a pečiva.  Ale na druhej strane sa mi páčilo, že  ak ste chceli prejsť cez prechod po hlavnej, autami veľmi zaťaženej ulici,  tak vám to umožnili v bielom oblečení, mladí pomocníci polície, ktorí nahrádzali semafory tak, že svojimi prenikavými  zvukmi z policajných píšťal, zastavili premávku a púšťali chodcov.  


 

Viac obrázkov aj na

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=kotuli%C4%8D+omi%C5%A1&title=Special:Search&fulltext=1&searchToken=6q2uo6n30q1ongzzfofv3cal7

 

Len príjemné zážitky z dovolenky praje doko,


Cestovanie v zahraničí | stály odkaz

Komentáre

  1. Aasha,
    ďakujem za ocenenie moje práce
    publikované: 25.07.2016 17:40:50 | autor: Jozef Kotulič (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014