doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Chorvátsku - chorvátske diaľnice

...keď si chorvátsky prezident môže prisvojiť slovenského prezidenta za Chorváta, prečo by naši politici nemohli pre zmenu chorvátske skúseností a tempo výstavby diaľníc zrealizovať konečne aj na Slovensku?

Pri ceste na dovolenku do Chorvátska a späť  je pre mnohých, okrem Jadranského mora, veľkým zážitkom aj cestovanie po chorvátskych  diaľniciach.  Okrem toho, že  je  na nich  pomerne hustá premávka  sú známe aj veľkým množstvom tunelov.  Podľa údajov z Wikipedie je momentálne v Chorvátsku  odovzdaných do prevádzky už asi 42 cestných tunelov. Z toho, viac ako polovica  (24),  je na úseku diaľnice A1 (Záhreb-Makarská). Takže, ak niekto z našincov cestoval  po tejto diaľnici napríklad do Baška Vody na Makarskú riviéru, potom nimi určite prešiel.  Zo všetkých tunelov sú asi najznámejšie tunely „Sveti Rok“ (ten možno preto, že ma klesanie od vjazdu do výjazdu z tunela asi 50 metrov na dĺžke približne 5700 metrov)   a „Mala Kapela“ asi pre svojich  5 801 m dĺžky,  (s touto dĺžkou totiž  patrí na prvé miesto medzi tunelmi  v Chorvátsku). Celkom na spomínanom úseku diaľnice A1 prejdete  cez 17 klasických tunelov:  Bisko‎, Brezik‎, Brinje, Bristovac, Crna Brda, Čelinka, Dubrave, Grič, Konjsko‎, Krpani, Ledenik,‎ Mala Kapela, Plasina‎, Stražina‎, Sveti Marko, Sveti Rok, Zaranač“   a 8 prechodmi pre divú zver, ktorým v Chorvátsku veľmi výstižne hovoria „Zeleni most“:  Ivačevo Brdo‎,  Konšćica, Medina Gora, Osmakovac, Rasnica,  Rošca, Varošina, Vrankoviča Ograda.

Na  priblíženie reality,  ponúkam niekoľko mojich obrázkov:

Tunel Mala Kapela

Pohorie Velebit  a tunel Sveti Rok

Tunel Ledenik

Tunel Konjsko

Tunel Bristovac

Zeleni most Konšćica

Viac ich nájdete aj na

http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Tunnels_highway_A1_%28Croatia%29

A čo na záver?  Veľká, preveľká škoda, že naši politici od roku 1990 premrhali množstvo času zbytočnými hádkami o tom, ako má na Slovensku vyzerať diaľničná sieť.  A výsledkom je, že stále nedokázali  na našom maličkom, ale prírodnými krásami hýriacom Slovensku, vybudovať aspoň jednu diaľnicu, ktorá by pretínala celé Slovensko od Vyšného Nemeckého na ukrajinskej hranici až  po Kúty na hraniciach s ČR.  Keby za niečo stáli, tak si vezmú príklad s Chorvátov. Veď,keď si chorvátsky prezident môže prisvojiť slovenského prezidenta za Chorváta, prečo by naši politici nemohli pre zmenu  chorvátske skúseností a tempo výstavby diaľníc zrealizovať konečne aj na Slovensku?  Veselý víkend praje doko.


Cestovanie v zahraničí | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014