doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rok 2020 – sme iba druhá civilizácia, ktorá má to šťastie žiť pod magickým číslom

..z Biblie vieme, že Boh stvoril človeka na svoj obraz, ale mnohým by sa zišlo pripomenúť, že Boh nestvoril človeka ako náhradu za seba samého.
Je tu zasa nový rok. Tento 2020., je ale trocha odlišný od ostatných 1010, ktoré boli predtým. A to jednoznačne tým, že podobná kombinácia čísiel sa zopakuje až o ďalších 1010 rokov, teda v roku 3030.  A tak som si položil otázku. Ako vlastne vyzeral svet pred 1010 rokmi a čo tých 1010 rokov od roku 1010 do 2020 najviac charakterizovalo ?

Vtedy svetom lomcoval ranný stredovek. Vtedajšie svetové dejiny ovplyvňovali najmä dve dominantné kultúrne civilizácie – čínska ríša Sung a ríša islamu, ktoré ohrozovali samotnú existenciu kresťanskej Byzantskej ríše. Blížilo sa obdobie rozkolu medzi rímskym a východným kresťanstvom, križiackych výprav do Svätej zeme, vynájdenie kníhtlače v Číne pomocou štočkov a tak ďalej. Pokrok sveta naberal na obrátkach, ktorý za 1010 rokov zaznamenal neuveriteľné vedecké objavy, rozvoj techniky, kultúry, predlžovanie ľudského veku a končiace až prvým človekom na Mesiaci a fenoménom robotizácie, internetu a informačných technológií ako takých. To sú tie pozitívne znaky druhého tisícročia. No mnoho bolo aj negatívnych. Stačí spomenúť fakt, že tento pokrok ruka v ruke sprevádzali vojny, hladomory, choroby pandemického razu, náboženská a národnostná neznášanlivosť, prírodné a živelné pohromy a neustála devastácia prírody a ovzdušia našej matičky Zeme.

Tak ako naši predkovia, pred 1010 rokmi netušili, čo bude o ďalších 1010 rokov, teda v roku 2020 a ďalej, tak ani my, terajšia generácia začínajúceho 3. tisícročia nedokážeme odhadnúť, čo bude o 1010 rokov v roku 3030.  Ak vôbec nejaká ľudská civilizácia na Zemi ešte bude. Isté ale je, že Raj na Zemi sa zrejme ani im nepodarí dosiahnuť.  Tak ako sa to nepodarilo žiadnej doterajšej civilizácii.

Ľudstvo sa síce za posledných viac ako 2000 rokov dostalo veľmi blízko k napĺňaniu vety z Biblie, že Boh stvoril človeka na svoj obraz, ale mnohým by sa zišlo pripomenúť, že Boh nestvoril človeka ako náhradu za seba samého. Čiže, mali by sme aj v roku 2020 žiť s predstavou toho, že rozum a slobodnú vôľu   sme dostali do vienka preto, aby sme ju využívali nielen pre svoje vlastné  telesné a duševné blaho, ale aby sme dobro šírili aj okolo seba. Možno, že takýto životný štýl nám pomôže čeliť a odďaľovať číhajúce hrozby, ktoré ľudstvo  doteraz vždy sprevádzali. A tak mi prosím dovoľte, nám všetkým, v roku 2020  a ďalej, popriať život bez  vojen, hladu, chorôb,  prírodných a živelných pohrôm, devastácie prírody a ovzdušia našej matičky Zeme. A ak si budeme vážiť aj jeden druhého, potom nás dobro i šťastie iste dostihne tiež. Doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014