doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rodičovský dôchodok, keď „každý“ nie je vždy každý

26.10.2022 ....môžem sa mýliť, ale nemýlim sa v tom, že zasa niekto, a je jedno či nedopatrením alebo úmyselne, znevážil prácu a postavenie príslušníkov silových rezortov.
Pani prezidentka SR  25.10.2022 podpísala zákon, ktorý novo zavádza, rodičovský dôchodok a to aj napriek tomu, že o jeho nepodpísanie ju žiadala napr. aj Jednota dôchodcov Slovenska. Že ide o problémový zákon, potvrdila aj samotná prezidentka svojim upozornením, že rodičovský dôchodok prinesie benefity jednej skupine dôchodcov, pričom ďalšie skupiny dôchodcov zákon nerieši. Ide napríklad o dôchodcov, ktorých deti pracujú v ozbrojených zboroch a odvádzajú odvody na výsluhové dôchodky podľa osobitného zákona, dôchodcov, ktorí nemajú deti alebo im deti zomreli alebo majú deti so zdravotným postihom, ktoré z toho dôvodu nemôžu pracovať alebo také, ktoré pracujú v zahraničí, či z iného dôvodu nepracujú. Spomenuté výhrady však nepredstavujú rozpor s ústavou, pretože novela ústavy z roku 2020 zaviedla ústavné právo detí prispievať na dôchodky rodičov a neboli teda dôvodom na nepodpísanie zákona. Povedala pani prezidentka.

1. K tomu je potrebné ešte dodať, že pod výraz ... „ktorých deti pracujú v ozbrojených zboroch“ ... zákon zahŕňa mužov aj ženy, ktorí sú profesionálnymi vojakmi, príslušníkmi Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej stráže a ozbrojení príslušníci finančnej správy.

2. Spresniť treba aj jej argument, že novela ústavy z roku 2020 zaviedla ústavné právo detí prispievať na dôchodky rodičov. Po prvé novela nadobudne účinnosť až 1.1.2023. A po druhé doslova znie takto. Citujem: ... „ Každý má právo rozhodnúť, že časť uhradenej dane alebo časť uhradenej platby spojenej s účasťou na systéme primeraného hmotného zabezpečenia v starobe, bude poskytnutá osobe, ktorá ho vychovala a ktorej je poskytované hmotné zabezpečenie v starobe. Podrobnosti o právach ustanoví zákon.“

3. Čo sa skrýva pod slovom každý ? Ústava nedefinuje slovo „každý“. Definuje ho ale jazykovedný slovník. Raz ako každý = každý človek, ale aj  ako každý = úplný súhrn osôb.

A tu ja vidím rozpor s ústavou. Totiž, spomínaná podpísaná novela zákona, slovo „každý“  vysvetlila ako súhrn osôb (vymenované v bode 1.), ktoré síce spĺňajú stanovené kritéria, tak ako to vyžaduje ústava od 1.1.2023, ale aj tak nemajú právo rozhodnúť o rodičovskom dôchodku, čím sú vlastne diskriminovaní a to len preto, že sú príslušníkmi tzv. silových rezortov.  Pripomínam, že podľa našej ústavy, štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy a v jej medziach a že nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať napr. pre jeho postavenie. Rozmýšľam, prečo asi pani prezidentka v novele spomínaného zákona, nenašla žiadne protiústavností, keď ich tam vidia nielen organizácie ale aj politické strany a preto ju žiadali aby zákon nepodpísala ? (Napr. Jednota dôchodcov Slovenska, SaS, Asociácia policajtov vo výslužbe).

Prichádzam k úplne prízemnému, pragmatickému rozuzleniu. Čo nevidieť, budú aj na Slovensku prezidentské voľby a pani prezidentka sa ešte nevyjadrila, či bude znova kandidovať. A tak sa asi tentokrát rozhodla, že nebude prezidentkou všetkých občanov, ale iba tej väčšiny, ktorá rodičovský dôchodok dostane. V tom sa síce môžem mýliť, ale nemýlim sa v tom, že zasa niekto, a je jedno či nedopatrením alebo úmyselne, znevážil prácu a postavenie príslušníkov silových rezortov. Čo je v demokracii nielenže nezvyklé, ale v kontexte s tým, akú dobu žijeme, aj dosť krátkozraké konanie politikov a poslancov. Svetu mier a peknú jeseň praje doko.

 



Vojsko | stály odkaz

Komentáre

  1. doplnkyvyzivy24.sk
    Zajímavé, jak moc se o tom dá říct. Myslel jsem, že to nedotáhnu do konce, ale prezentace je dobře zrežírovaná a příjemná a dobře se čte. Čekám na další příspěvky, které mají podobnou hodnotu :)
    publikované: 27.10.2022 23:57:26 | autor: Doplnkyvyzivy24 (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Minister Krajniak v TN RTVS priznal, že zákon má chyby a preto chce
    v spolupráci s príslušnými ministrami pracovať najmä na tom, aby rodičovský dôchodok dostali aj tí dôchodcovia, ktorých deti pracujú ako príslušníci silových rezortov.
    publikované: 01.11.2022 15:32:22 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Predsa len aj rodičia detí, ktoré pracujú v ozbrojených zboroch
    publikované: 15.06.2023 06:19:14 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014