doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rodičovský dôchodok, ale len pre niektorých rodičov

9.10.2022...rodičovský dôchodok nebude vyplácaný v rovnakej výške. Napr. pre rok 2023 by to mohlo byť mesačne 8,7 ale aj 17 euro na jedno dieťa, pre jedného rodiča.

A je vymaľované !  Národná rada SR 5.10. 2022, schválila zmeny v zákone o sociálnom poistení, kde okrem iného, vytvorila nový paragraf 66b) v ktorom sú stanovené podmienky nároku na rodičovský dôchodok. Vyhlásenia politikov boli oslavné, menej sa už k tomu vyjadrovali samotní adepti na tento druh dôchodku.

Trocha túto problematiku sledujem a tak som o nej písal už  v roku 2020. http://doko.blog.portal.sk/detail-deti-maju-prispievat-rodicom-na-d%C3%B4chodky-zato--ze-ich-rodicia-sa-zasluzili-o-rast-a-rozvoj-slovenskej-ekonomiky-%E2%80%93-absurdne--.html?a=93cde4df51a0363e30e58b3605f6c260  Tam som citoval pána ministra Krajniaka takto : ...Osobne ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny považujem za veľmi dôležité, aby sme zvýšili dôchodok tým seniorom, ktorí sa podstatným spôsobom zaslúžili, že slovenská ekonomika rastie a rozvíja sa ... To považujem za veľmi dôležitú, spravodlivú vec. Je to aj vec symbolického ocenenia, teda vrátenie sa k princípu 'troch grošov ... Prečo by nemohol byť rozšírený a zadefinovaný systém tak, že keď pracujúce dieťa chce, môže poslať príspevok svojim rodičom ? ...“ Koniec citátov.

Tieto vety som napísal preto, že do schválenej novely zákona sa vôbec nepremietli. https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview.aspx?DocID=518771 Niekoľko viet z § 66b) uvediem aj tu. Napr. Nárok na rodičovský dôchodok a nárok na jeho výplatu automaticky poberateľ starobného dôchodku, poberateľ invalidného dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku a poberateľ výsluhového dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku. Ale musí byť rodičom dieťaťa uvedeného v § 60a ods. 4 písm. a) alebo písm. b) a pritom dieťa musí byť dôchodkovo poistené dva roky pred vznikom nároku na rodičovský dôchodok a pritom nesmie nárok na rodičovský dôchodok vetovať. Takže ako vidíte nie je pravda, že ... „ keď pracujúce dieťa chce, môže poslať príspevok svojim rodičom ? “  Podľa schváleného zákona ho poslať nemôže !  Posielať ho totiž  bude automaticky Sociálna poisťovňa zo svojho účtu a nie nejakého účtu dieťaťa. Pritom dieťa takéhoto dôchodcu sa o tom nemá odkiaľ dozvedieť.

Paradoxom je napr. fakt, že ak si chcete  v Sociálnej poisťovni uplatniť priznanie akejkoľvek zákonnej dávky, najprv musíte splniť hromadu podmienok, ktoré dokladujete horami papierov. Ale pri vetovaní rodičovského dôchodku, stačí zaslať iba písomné vyhlásenie, že nárok na rodičovský dôchodok má zaniknúť a nárok na rodičovský dôchodok zanikne, a to  bez toho aby tam bol uvedený nejaký dôvod. Druhým paradoxom je fakt, že na rodičovský dôchodok svojimi odvodmi do Sociálnej poisťovne, prispieva každý platca poistného na starobné poistenie, teda aj tí, ktorí deti nemajú. A tretím faktom je, že rodičovský dôchodok nebude vyplácaný v rovnakej výške. Napr. pre rok 2023 by to mohlo byť mesačne 8,7 ale aj 17 euro na jedno dieťa, pre jedného rodiča. Záleží na výške vymeriavacieho základu dieťaťa. ( v našom príklade som použil 1,5 % z 580 a 1133 euro). A čerešničkou na rodičovskom dôchodku  bude asi fakt, že minister Krajniak zrejme zabudol napr. na detí, ktoré poctivo slúžia ako profesionálni vojaci, takže odvody do Sociálnej poisťovne neodvádzajú a preto ich rodičom, Sociálna poisťovňa, nemá z čoho vyplatiť rodičovský dôchodok !?!?

Čo na záver ? Skutočne neviem, čo má byť cieľom pri vyplácaní rodičovského dôchodku ? Zákon totiž cieľ nedefinuje, Z obsahu novely sa dá vycítiť, že to má byť asi akási štátna odmena tým rodičom, ktorí sa nebáli mať detí. Potom ale pochybujem o zmysluplnosti možnosti detí, použiť veto bez uvedenia akéhokoľvek dôvodu. Ak totiž zákonodarcovia chceli dať použitím veta najavo, že niektorí rodičia pri výchove svojich detí sklamali, tak to bolo potrebné v dôvodovej správe nejakým príkladom ilustrovať. No nič také tam ale nie je. Preto sa môže pokojne stať aj to, že rodičia, ktorí skutočne riadne vychovávali deti do ich plnoletosti, sa s deťmi na staré kolená rozhádali a tak im deti rodičovský dôchodok vetujú. Naopak, iní rodičia slušne povedané, výchovu svojich deti nechali na pleciach škole a ulici, ale ich deti im rodičovský dôchodok nebudú vetovať. Takže, aká je tu  zásluhovosť, či spravodlivosť ?  Príjemnú jeseň, svetu mier  a pokoj praje doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. Smutné je, že na svojich zabudlo aj ministerstvo obrany, svedčí o tom
    publikované: 13.10.2022 09:28:38 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Prezidentka SR premrhala jedinečnú príležitosť, keď mohla občanom SR dokázať,
    že je prezidentkou všetkých občanov SR. No tým, že podpísala zákon o rodičovskom dôchodku aj napriek jeho viacerým nedostatkom, o ktorých vie, ukázala, že jej nezáleží na spravodlivosti. O to viac zaráža, že nepodržala ani zamestnancov silových rezortov, ktorí nemôžu svojim rodičom - dôchodcom poukázať rodičovský dôchodok. K ním patria nielen vojaci, policajti, ale aj hasiči.
    publikované: 26.10.2022 10:02:45 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014