doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rebelujúce zdravotné sestry

...osobne si myslím, že sestry, ktoré sú vo výpovediach, sa svojich finančných nárokov dožadujú oprávnene, ale...
Dosť dlho som váhal s vyjadrením sa k situácii, ktorá nastala vo viacerých nemocniciach. Najprv som bol presvedčený, že hlavní zainteresovaní v predmetnom spore, čiže zdravotné sestry, ich odbory a komora ako aj ministerstvo zdravotníctva vedia, čo sa stalo a ako majú konať. Teraz už o tom vôbec nie som presvedčený. Prečo?

1. Kto trocha pozná matematickú pravdepodobnosť, potom ho asi tiež zaujíma, aká je pravdepodobnosť, že niečo cez 1 000 zamestnancov jedného rezortu sa samo od seba z večera na ráno   rozhodne, že dá svojmu zamestnávateľovi výpoveď.  Bez toho aby ste to dali do príslušného vzorca, tak aj tak na prvý pohľad zistíte, že takáto pravdepodobnosť sa závratne blíži k číslu nula a nie k jednej. Z toho teda jasne svieti podozrenie, že to bolo niekým zorganizované a ide o otvorenú formu nátlaku.

2. Okrem niekoľkých zdravotných sestier, ktoré vraj so svojou odborovou organizáciou dobrovoľne podpísali absolútne nevýhodnú dohodu o zaplatení 3 500 eurovej pokuty, som sa počas mojej dlhoročnej praxe s niečím podobným nestretol. Neviem či tie sestry vôbec tušia, že existuje nejaký Občiansky zákonník, ktorý podobné zmluvy považuje od samého začiatku za neplatné?

3. Vážne si tie sestry, čo dali výpovede a pred pár dňami sa stali práceneschopnými alebo požiadali o ošetrovanie člena rodiny myslia, že im niekto uverí, že v tom nie je skrytá forma nátlaku ?

4. Veríte vyjadreniam ministra zdravotníctva a príslušných riaditeľov nemocníc, ktorých sa problém týka, že pacient nie je nijako ohrozený? Človek, ktorý aspoň z ponorky videl ako to v slovenskom zdravotníctve chodí, im veru veriť nemôže. Samozrejme, že pacient je v ohrození a to už od začiatku sporu. V tom majú rebelujúce sestry pravdu. Ak by tak nebolo, žiadne výpovede by na svete neboli. Nie je to tiež svojim spôsobom nátlak?

5.Ako potenciálny pacient sa musím zastať tých sestier, ktoré výpovede nedali a ostali pracovať, keď si správne myslia, že celé bremeno starostlivosti o pacientoch  ostane len na ich bedrách. Uvažujú racionálne lebo  vedia, že aj pri najväčšej vôli nemôžu ručiť za bezpečnosť pacientov lebo ich fyzické sily sú tiež  obmedzené a pri znásobení nadčasov aj tak plnohodnotne nedokážu nahradiť sestry, ktoré nie sú v práci.    Toto nie je tiež nátlak?

Poviete si, čo toľko trepem o nátlaku? Jednoducho preto, že nátlak je síce dovolená forma slúžiaca k dosiahnutiu cieľa, ale len vtedy, ak ide o nátlak vychádzajúci z platného zákona. Takýto nátlak sa bežne používa v čase štrajkovej pohotovosti alebo pri samotnom štrajku ako ho v súčasnosti oprávnene využívajú  učitelia.

No ak je nátlak zorganizovaný mimo inštitút štrajku potom, pokiaľ nátlak slúži na poškodenie tretej strany, ktorou je pri hromadne podaných výpovediach podľa mňa jednoznačne pacient, potom ide zo strany toho, kto takýto nátlak zorganizoval o kontakt s trestným zákonom. Stačí si prečítať  ust. §  192 Trestného zákona, ktoré doslova citujem: „ Kto iného núti, aby niečo konal, opomenul alebo trpel, zneužívajúc jeho hmotnú núdzu alebo naliehavú nemajetkovú potrebu, alebo tieseň vyvolanú jeho nepriaznivými osobnými pomermi, potrestá sa odňatím slobody až na ... rokov“

Záver: osobne si myslím, že sestry, ktoré sú vo výpovediach, sa svojich finančných nárokov dožadujú oprávnene. Len nie som plne presvedčený o tom, či si k dosiahnutiu svojho cieľa zvolili aj správne prostriedky? Pevné zdravie všetkým želá doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. Rebeluju ?
    Súhlasím s názorom, že nátlak nie je najlepšia forma, ale ako inak dosiahnuť ich určite oprávnené požiadavky a môcť normálne žiť, relaxovať na dovolenke pri mori, cestovať?
    publikované: 18.01.2016 07:05:15 | autor: dovolenka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Možno by stačilo využiť Ústavu SR
    Článok 37: Právo na štrajk sa zaručuje. Podmienky ustanoví zákon. Toto právo nemajú sudcovia, prokurátori, príslušníci ozbrojených síl a ozbrojených zborov a príslušníci a zamestnanci hasičských a záchranných zborov.
    publikované: 18.01.2016 09:00:22 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. môj názor
    nesúhlasila som s formou "akožeštrajku" sestier..ani s "akožeštrajkom" učiteľov..
    a už vôbec nerozumiem,keď sestry dali výpovede..po ich naplnení sa domáhali akejsi pomoci u prezidenta p.Kisku,žiadali návrat do nemocníc na pôvodné miesta..žiadali splnenie podmienok o navýšení platu..atď...nonsens...

    prosím vás-aký nárok po podaní výpovede mám..??

    jednoznačne-oba "akožeštrajky" boli politické..so snahou-znížiť percentá Ficovi..

    ktosi mocní ich dobre poťahoval na šnúrke..
    a sme slepí..

    predsa treba dodržiavať zákony..i čo sa štrajkov týka...
    majdan-chválabohu-nevyšiel..
    publikované: 25.02.2016 21:04:32 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Ak dnes komora sestier tvrdí , že hromadné výpovede mali význam,
    tak zavádza. Veď sestry reálne dosiahli iba to, že niekoľko mesiacov zbytočne traumatizovali celé Slovensko. Na to, aby upozornili na humus v zdravotníctve, stačilo urobiť jeden masívny celoslovenský protest všetkých zdravotníkov a výsledok by bol určite lepší , než aký bol po zbytočne podaných výpovediach. Jedným slovom je to ich fiasko a nič iné.
    publikované: 01.03.2016 12:50:07 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014