doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Putinove okupačné vojská na Ukrajine, evidentne porušujú Ženevské dohody

4.3.2022 ... každý, kto si prečíta Ženevské dohody príde k tomu, že prezident Ruska ich vôbec nedodržuje...
To, že niektorí slovenskí občania nemajú ani páru o tom, že ruské vojská na Ukrajine hrubo porušujú Ženevské dohody, ma neprekvapuje, ale že ruskí maršali a generáli ich ignorujú ma veľmi prekvapuje. To preto, že zločiny páchané počas ozbrojených konfliktov sú nepremlčateľné. A tak som najmä pre tých, čo si stále myslia, že prezident Putin na Ukrajine riadi iba nejakú vojenskú špeciálnu operáciu a že to teda nie je vojna, pripomenul niektoré výňatky zo Ženevských dohôd.

Pri vedení vojenských operácií musí byť venovaná neustála starostlivosť tomu, aby sa ušetrilo civilné obyvateľstvo, civilné osoby a objekty civilného rázu. Pokiaľ ide o útoky, je potrebné aby  tí, ktorí plánujú útok alebo o ňom rozhodujú urobili všetko možné, aby si overili, že cieľom útoku nie sú civilné osoby, ani objekty civilného rázu, ani predmety osobitnej ochrany, ale že sú to vojenské objekty; aby urobili všetky možné preventívne opatrenia pri voľbe prostriedkov a spôsobov útokov s cieľom zabrániť alebo maximálne obmedziť náhodné straty na životoch civilných osôb, obmedziť počty zranených civilných osôb a poškodenie objektov civilného rázu;  tí ktorí plánujú útok nezačnú útok, pri ktorom sa dá predpokladať, že spôsobí náhodné straty na životoch civilných osôb, zranenie civilných osôb, poškodenie objektov civilného rázu alebo kombináciu týchto prípadov. Dokonca sú povinní útok odvolať alebo prerušiť, ak sa stane zrejmé, že objekt nie je vojenským objektom alebo podlieha osobitnej ochrane alebo že by útok mohol spôsobiť náhodné straty na životoch civilných osôb, zranenie civilných osôb, poškodenie objektov civilného rázu. Ak je možnosť voliť medzi niekoľkými vojenskými objektmi na dosiahnutie rovnakej vojenskej výhody, vyberie sa ten objekt, pri ktorom sa dá očakávať, že útok naň spôsobí najmenšie ohrozenie životov civilných osôb a objektov civilného rázu.

Pri vedení vojenských operácií na mori alebo vo vzduchu, každá strana v konflikte má urobiť v súlade so svojimi právami a povinnosťami podľa noriem medzinárodného práva všetky rozumné preventívne opatrenia, aby sa zabránilo stratám na životoch civilného obyvateľstva a poškodeniu objektov civilného rázu. Žiadne ustanovenie sa nesmie vykladať tak, aby oprávňovalo na útoky proti civilnému obyvateľstvu, civilným osobám alebo objektom civilného rázu. V ozbrojenom konflikte nemajú strany v konflikte neobmedzené právo voľby spôsobov a prostriedkov vedenia vojny. Zakazuje sa používať zbrane, muníciu, materiál a spôsoby vedenia vojny, ktoré by svojou povahou spôsobovali nadmerné zranenia alebo zbytočné útrapy. Zakazuje sa používať spôsoby alebo prostriedky vedenia vojny, ktorých cieľom je spôsobiť alebo pri ktorých sa dá očakávať, že môžu spôsobiť rozsiahle, dlhodobé a vážne škody na životnom prostredí. Stavby alebo zariadenia obsahujúce nebezpečné sily, osobitne priehrady, hrádze a atómové elektrárne, nesmú byť predmetom útokov, aj keď sú vojenskými objektmi, pokiaľ taký útok môže spôsobiť uvoľnenie nebezpečných síl a viesť v dôsledku toho k vážnym stratám na civilnom obyvateľstve. Ostatné vojenské objekty umiestnené pri týchto stavbách alebo zariadeniach alebo v ich blízkosti nemôžu byť predmetom útoku, pokiaľ taký útok môže spôsobiť uvoľnenie nebezpečných síl z týchto stavieb alebo zariadení a viesť v dôsledku toho k vážnym stratám na civilnom obyvateľstve. Vysoké zmluvné strany a strany v konflikte budú požadovať, aby vojenskí velitelia, a osoby im podriadené, netrpeli porušovanie dohovorov. Budú požadovať, aby veliteľ, ktorý si je vedomý toho, že jeho podriadení alebo ostatné osoby pod jeho kontrolou sa chystajú porušiť alebo porušili dohovory, urobil potrebné kroky na to, aby zabránil takému porušovaniu dohovorov a tam, kde je potrebné, aby začal trestné stíhanie tých, ktorí sa týchto porušení dopustili. https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1991/168/

Sami vidíte, že Ženevské dohody sú prísne, ale aj preto si ľudia po celom svete oprávnene myslia, že v 3. tisícročí sme už došli tak ďaleko, aby sme od všetkých politikov oprávnene  žiadali, nech riešia svoje ciele a spory len mierovou cestou a nie vojnou. Svetu mier. Doko


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014