doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Putinova tristovka

20.12.2022 .... ak Rusko v čele s prezidentom Putinom, chce ako mocnosť existovať aj do budúcna, musí v sebe nájsť odvahu k tomu aby sa priznalo, že okupáciou Ukrajiny urobilo veľmi zlý krok...

Športovci majú svoju tristovku, v niekdajšom Československu mali tristovku aj vojaci v  základnej službe. Tristovku dnes – 20. decembra 2022, dosiahol aj ruský prezident Putin. Športovci to majú jasné, oni pri tristovke musia prebehnúť 300 metrov. Vojaci základnej služby to mali tiež jasné, stali sa síce mazákmi, ale museli ešte vlasti slúžiť 300 dní. Na rozdiel od športovcov, či vojakov,  ruský prezident Putin, určite nikdy ani v sne nepredpokladal, že bude mať tiež vlastnú tristovku. Ale stalo sa ! Dnes 20. decembra 2022 jeho tristovka dosiahla métu. Rusko pod vedením prezidenta Putina, totiž už 300 dní vedie krutú dobyvačnú vojnu proti Ukrajine.

Pritom, z pohľadu zdravého rozumu, jednoznačne ide zo strany Ruska aj o vojnu imperialistickú, teda tým aj nespravodlivú. To pripomínam preto, lebo v mnohých hlavách, výraz vojna spravodlivá, či nespravodlivá ešte stále existuje. Zrejme je to pozostatok ideológie, z čias studenej vojny. Tam bola spravodlivá vojna, obyčajne vysvetľovaná ako vojna obranná. Čiže, aj štáty socialistického tábora, vo svojich obranných stratégiách, poznali len inštitút spravodlivej vojny. Za tým účelom založili aj vojenský pakt - Varšavskú zmluvu (VZ) (vznikol 14.5.1955) ako odozvu na vznik NATO. Vtedajší „Západ“, opretý o vojenský pakt NATO (vznikol 4.4.1949), prvý definoval jeho potrebu ako obranného zoskupenia, proti štátom socialistického tábora. Fakt je ale jednoznačný, počas studenej vojny, proti sebe štáty NATO a VZ žiadnu vojnu neviedli. Hoci vo vnútri týchto zoskupení, to už také ideálne nebolo. Napr. v NATO Grécko bojovalo o ostrov Cyprus s Tureckom. Ale USA ako vedúca mocnosť v NATO, proti žiadnemu štátu NATO vojnu neviedli, hoci jednotky ozbrojených síl USA sú teraz v reakcii na  rozpínavosť Ruska, rozmiestnené nielen v Nemecku, ale aj v iných štátoch NATO.  Na druhej strane štáty VZ, síce medzi sebou tiež žiadnu vojnu neviedli, no ZSSR ako vedúca sila VZ, mal svoje vojská dislokované skoro vo všetkých štátoch VZ.

Po rozpade VZ,  vzniklo v roku 1991 Spoločenstvo nezávislých štátov (SNŠ), ktoré založili Rusko, Ukrajina a Bielorusko. Toto zoskupenie má dnes 9 riadnych členov a Ukrajina s Turkménskom, majú štatút účastníka SNŠ. Faktom teda je, že Rusko ako vedúca sila SNŠ, vedie vojnu proti účastníkovi SNŠ - Ukrajine. Inak povedané, Rusko si podľa názorov prezidenta Putina a jeho prisluhovačov, tzv. špeciálnou vojenskou operáciou na Ukrajine, vraj iba robí „poriadok“ na svojom dvore. Podobne ako si vodcovia ZSSR, robili poriadok napr. vo vnútri svojho socialistického tábora, pritom sa im do ich rozhodnutí, nikto zo Západu nemiešal. V to asi veril aj prezident Putin, že nejako podobne bude svet tiež apatický, aj pri jeho terajších vojenských akciách proti Ukrajine. V tom sa ale prezident Putin, veľmi prepočítal. Zabudol totiž na podstatné fakty a to, že svet už nie je bipolárne rozdelený a že studená vojna skončila v roku 1989.  

Povedané moderným jazykom, svet prijal po roku 1989 novú architektúru svojej výstavby, kde by už nemalo byť miesto, pre žiadne útočné, dobyvačné a teda imperialistické vojny ani žiadne iné, a to bez ohľadu nato, či ide o tzv. vlastný dvor alebo mimo neho a komu tento dvor patrí. A tak Rusko pod vedením prezidenta Putina, čelí za jeho vojnu vedenú proti Ukrajine, bezprecedentnej reakcii veľkej časti štátov OSN, ktoré jeho postup odsúdili a postavili sa na stranu Ukrajiny nielen slovne, ale pomáhajú jej dodávaním takmer všetkého, čo na svoju obranu Ukrajina potrebuje. S tým ale prezident Putin, podľa skutočností, ktoré teraz vychádzajú na povrch, absolútne nerátal. A tak namiesto pôvodne plánovanej trojdňovej vojne s Ukrajinou, dospel už k vojne tristovkovej. Jej koniec je pritom stále v nedohľadne.

Podľa mňa, ak Rusko v čele s prezidentom Putinom, chce ako mocnosť existovať aj do budúcna, musí v sebe nájsť odvahu k tomu aby sa priznalo, že okupáciou Ukrajiny urobilo veľmi zlý krok. A následne vykonalo očakávaný logický krok, ktorým nemôže byť nič iné ako stiahnutie všetkých ruských vojsk z územia Ukrajiny a začatie diplomatických rokovaní s Ukrajinou o ich vzájomnom spolužití. Svetu mier a pokojný vianočný týždeň praje doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. Až sa raz budú za svoje zločiny, spáchané na ľuďoch, zodpovedať pred sparnvodlivým súdom Putin, Lavrov a Šojgu
    určite by po ich ľavici mali stať aj ich hovorcovia. Ich nenávistné a peklom páchnuce ohlupovanie jednoduchých Rusov, totiž robí zo všetkých občanov Ruska, spolupáchateľov vojnových zločinov, vykonaných ruskými vojakmi na Ukrajine. Nemôžem uveriť, že to Rusov netrápi. Okupačné vojny vo Vietname, či Afganistane síce ukončili politici, ale pod masívnym tlakom verejnosti. Prečo by to nemohlo tak byť aj v Rusku ?
    publikované: 22.12.2022 21:41:19 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Konečne. Rusi majú prezidenta, ktorého treba zatknúť. Hanba im !
    Medzinárodný trestný súd vydal zatýkací rozkaz na ruského prezidenta Vladimira Putina pre jeho činy na Ukrajine.
    publikované: 17.03.2023 16:12:17 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014