doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prvý výročný prejav pani prezidentky v slovenskom parlamente

...členovia vlády, panie poslankyne a pani poslanci, ja ako radový občan, aj napriek tomu, čo tu píšem, by som bol pani prezidentke, počas čítania jej prejavu niekoľkokrát zatlieskal...
Pri dnešnom čítaní prejavu pani prezidentky v parlamente,  hneď na úvod treba jasne povedať, že aj keď počas prejavu pani prezidentky nezaznel ani raz potlesk, opozícia aj koalícia sú s jej vystúpením vcelku spokojné. Toto samo o sebe svedčí o tom, že  asi 20 minút trvajúci  prejav  mohol byť aj údernejší. Keď sme to s manželkou sledovali, tak akosi spontánne sme skonštatovali, že síce oblečenie a vystupovanie pani prezidentky bolo“ šik“, ale samotný obsah a spôsob prednesu bol veľmi, veľmi slušný, uhladený a decentný. Podľa mňa prejav mohol byť aj menej monotónny. Niektoré pasáže si pritom priamo pýtali, zdvihnúť hlas a urobiť potrebným smerom aj patričné gesto. Najmä vtedy, keď bolo pranierované súdnictvo, prokuratúra a polícia. Určite v parlamente sedel najmenej jeden človek, ktorý tomu mohol zabrániť, ale nestalo sa tak.

Takmer všetky problémy, čo pani prezidentka pomenovala v prejave, už poznáme z médií. Oceniť ale treba to, že pani prezidentka to verejne pripomenula, všetkým bez rozdielu. Politikom aj občanom. Svet okolo nás prekonáva množstvo problémov, ale my sme akosi nepostrehli, aby sa to v prejave pani prezidentky nejako výrazne premietlo. Mám na mysli extrémizmus a hroziacu hospodársku krízu. Áno, boli tam aj jasné a transparentné upozornenia. To treba iste podčiarknuť. Napríklad to, že

1. Pani prezidentka varovala poslancov... „chcem vopred oznámiť, že pre mňa budú ťažko akceptovateľné zákony v zrýchlenom legislatívnom procese, ak na ne nebude zákonný dôvod, a tiež zákony prijaté v podobe takzvaného prílepku. Teda zákony prijaté v rozpore s pravidlami legislatívneho procesu.“ Tu by sa asi zišlo dodať aj to, že takéto zákony, ak budú aj napriek nepodpísaniu pani prezidentkou, schválené v NRSR, budú posielané na posúdenie ústavnému súdu.

2. Vo mne osobne zarezonovalo aj toto vyjadrenie pani prezidentky : ---„Ak by som mala na začiatku správy o stave republiky predoslať posolstvo, tak bude znieť – Nevracajme sa do stavu spoločnosti pred koronou!“  Súhlasím, lebo ja si plne uvedomujem, a iste nie som sám, že Slovensku na prelome rokov 2019 a 2020, v spojitosti s parlamentnými voľbami, hrozil celospoločenský rozvrat. 

Členovia vlády, panie poslankyne a pani poslanci, ja ako radový občan, aj napriek tomu, čo tu píšem, by som bol pani prezidentke, počas čítania jej prejavu, niekoľkokrát zatlieskal. Napríklad vtedy, keď povedala, že ... „Sme svedkami procesov s ekonomicky vplyvnými ľuďmi, ktorí mali svojich spriaznených v justícii aj v politike. Sme svedkami stíhania viacerých sudcov, prípady ktorých naznačujú dávno tušený problém korupcie v justícii, čo je mimoriadne závažný jav, keďže justícia má spravodlivosť zabezpečovať, a nie ju používať na súkromné obohatenie. Vývoj v týchto a ďalších prípadoch trestných činov verejných činiteľov a s nimi spriaznených osôb bude lakmusovým papierikom vývoja od postkomunistickej éry do éry silného právneho štátu. Avšak len v prípade, ak sa tento vývoj bude uberať smerom k nezávislej, a najmä zodpovednej justícii, ktorá slúži iba zákonu a spravodlivosti....“ Aj pri odstavci ... „Kríza nám tiež ukázala, že situáciu by sme nezvládli bez ľudí, ktorí sú v našej spoločnosti často platení najmenej. Hovorím o všetkých povolaniach v oblasti sociálnych a zdravotných služieb. Zdravotnícky personál, opatrovateľky, ošetrovatelia, lekári a lekárky a mnohí ďalší, o ktorých sa roky hovorilo, že ich činnosť je viac poslaním ako prácou, a tým sa nepresvedčivo ospravedlňovali ich nízke mzdy. Kríza nám ukázala ich dôležitosť, a preto si z nej odnesme aj odhodlanie zlepšiť ich finančné ohodnotenie tak, aby zodpovedalo dôležitosti ich povolania...“

Členovia vlády, panie poslankyne a pani poslanci  je smutné, že vy ste to tak necítili tiež. Nabudúce buďte prosím prirodzenejší a taktnejší. Naša pani prezidentka si to zaslúži. Príjemný víkend praje doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014