doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Príroda predpovedá počasie

... doteraz síce nepršalo, no už prší, veď je Medarda ...O čom sa v minulosti písalo? (88)
Dnes je Medarda. Podľa pranostík by malo pršať a to dokonca až 40 dní. U nás je doteraz, naopak pekné letné počasie. Pri listovaní v starých kalendároch som si v tejto súvislosti všimol, o čom sa na tému predpovede počasia písalo v roku 1962. Ak chcete čítajte nasledujúci príspevok presne citovaný z kalendára Pútnik svätovojtešský. 

Príroda predpovedá počasie

Takmer všetky zvieratá sa stávajú pred búrkou alebo povíchricou bojazlivými a nepokojnými. Správanie sa zvierat môžeme výborne pozorovať  najmä v letnej krajine. Ak totiž spevavé vtáctvo „koncentruje“ už skoro ráno, cez obedňajší čas mlčí, aby zasa pred zotmením „fungovalo“ naplno, môžeme pre najbližšie obdobie počítať s nerušeným a pokojným počasím. Pekné počasie hlása aj škovránok  svojim  spevom vysoko nad poliami, krty zas tým, že usilovne vyhadzujú zem.
Vtedy však, keď vtáci skoro ráno nespievajú, škovránok nevyletí vysoko, zajace a králiky už za jasného počasia vyliezajú na pašu, keď líška pobehuje cez deň po lúkach, - vtedy sa chystá zmena poveternostnej situácie. V horách pociťujú zvieratá zmenu počasia skôr ako zvieratá v nížinách. Tak napríklad. Ak vidíme kamzíky vandrovať smerom k lesnému pásmu, znamená to zvýšenú opatrnosť. Za deň-dva sa určite zmení počasie.
Dobrými „zvestovateľmi“ počasia sú aj pavúky. Ak pracujú usilovne na svojich pavučinách, spriadajú nové pavučiny, môžeme rátať s dlhším trvaním pekného počasia. Keď sa im však nechce robiť; iste sa počasie zhorší.
Často sa však stáva, že počasie sklame aj zvieratá. Ešte  dnes sa pamätajú ľudia, aké nešťastie postihlo lastovičky v Alpách, keď ich 23. 9. 1931 prekvapila snehová fujavica. Vtedy ich museli narýchlo lietadlami dopraviť do Benátok.
Všímať si život prírody, skúmať správanie sa zvierat a rastlín spoľahlivo vedeli naši otcovia a dedovia, ktorí žili viac v prírode a s prírodou ako my.

Našim predkom nič iného než pozorovať prírodu neostávalo. Veď nemali ani rozhlas, ani televíziu, nie to ešte satelitné predpovede počasie. No pozorovanie prírody určite nie je na škodu ani teraz. Veľmi dobrým príkladom sú napríklad takí skauti. Tí možno to, čo sa písalo v kalendári pred 46 rokmi už dávno vedia.  A tí čo to nevedeli sa to už z článku dozvedeli.   

Prajem príjemný, nedeľný podvečer. doko.

 


O čom sa písalo ? | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014