doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pred 99 rokmi, Slováci a Česi, získali štátnu samostatnosť, len vďaka ich spoločnému úsiliu

...už v roku 1915 Karel Kramář, nadšený rusofil, predstavil tajný projekt Slovanskej ríše na čele s ruským cárom, ktorej súčasťou mali byť Slováci ale aj Česi...

Na tému vzniku Československa som za 10 rokov napísal viac blogov. Vo všetkých sa snažím vysvetľovať, že ak by 28.10.1918 nebolo vzniklo Československo, Slováci ale zrejme ani Česi, by dnes určite nepatrili k úspešným a suverénnym národom v Európe.

1. Totiž, už v roku 1915 Karel Kramář, nadšený rusofil, predstavil tajný projekt Slovanskej ríše na čele s ruským cárom, ktorej súčasťou mali byť Slováci ale aj Česi. Ako vieme, v Rusku v roku 1917 nakoniec zvíťazili boľševici a cárska ríša padla.  Tým padli aj Kramářove sny o veľkej slovanskej ríši.

2. Oproti tomu, Tomáš Garyk Masaryk mal koncepciu, ktorá vychádzala z pozícií, ktorým sa neskôr hovorilo „čechoslovakistické.“ Česi a Slováci boli vtedy považovaní za dve „vetvy“ jedného československého národa s dvoma spisovnými jazykmi – češtinou a slovenčinou. Jedným z podstatných dôvodov pre čechoslovakistickú koncepciu bolo ukázať mocnostiam, že v novom československom štáte bude mať národ československý výraznú väčšinu „štátneho národa“, čo mocnosti akceptovali. Pre ilustráciu. Spoločné Československo, po svojom vzniku bolo, pokiaľ sa týka  rozlohy, trinástym štátom v Európe a deviatym podľa počtu obyvateľov. Žilo v ňom na území o veľkosti 140,5 tisíca km2 13,61 miliónov obyvateľov (sčítanie r. 1921). Z toho sa hlásilo k národnosti „československej“ 8,76 miliónov (6,79 Čechov a 1,97 Slovákov). Nemcov bolo 3,12 miliónov, Maďarov 0,74 miliónov. K ukrajinskej, ruskej, prípadne rusínskej národnosti sa hlásilo  462 tisíc obyvateľov, k národnosti židovskej 181 tisíc a k poľskej 76 tisíc obyvateľov.

3. To, kde by skončili Slováci, ak by nevzniklo Československo a československé vojsko, ukázal už rok 1919, kedy Maďarská Červená armáda obsadila južné časti Slovenska, v snahe pripojiť toto územie k Maďarsku. Pod vplyvom týchto udalosti vznikla 16.6.1919 Slovenská republika rád (SRR), ktorú tiež nazývali   Slovenská sovietska republika. Našťastie, posledné zvyšky SRR zlikvidovali československé jednotky 7. júla 1919. A to, nás Slovákov, zrejme zachránilo od pripojenia k  Maďarsku alebo k Sovietskemu Rusku.

Samozrejme, že ešte aj dnes existujú na vznik ČSR rôzne názory. Ja to chápem. To, čo nechápem je, ak sa vznik ČSR vysvetľuje jednostranne. Napríklad, že už od samého začiatku, mal Masaryk snahu, Slovákov ako národ počeštiť. Ak by to mala byť pravda, potom by od samého počiatku nehovoril o československom národe, ale iba o českom národe a nepremenoval by vojakov Českej družiny v Rusku, na Československé légie. Toto malo pre uznanie ČSR obrovský politický význam, lebo 4. novembra 1918 obdržal minister zahraničia ČSR E. Beneš (ako jediný z tzv. nástupníckych štátov) oficiálne pozvanie na konferenciu víťazných štátov rokujúcich vo Versailles o podmienkach prímeria s (už fakticky neexistujúcim) Rakúskom-Uhorskom.  Znamenalo to, že Československo bolo predstaviteľmi Dohody pokladané nielen za štát existujúci, ale dokonca za štát, ktorý patrí medzi štáty víťazné. Podobne to bolo aj po skončení 2. svetovej vojny, kedy vďaka československému protifašistickému odboju na východe, západe ale aj na území Slovenska a Česka, sa Československo ako štát, dostalo medzi víťazné štáty a nie medzi porazené.

To, že dnes Česi a Slováci majú svoje vlastné štátne útvary a nie spoločný štát, nás podľa mňa, vôbec neoprávňuje znižovať a či dokonca spochybňovať  význam vzniku ČSR. Naopak, mali by sme byť hrdí nato, že sme boli súčasťou štátu, ktorý sa do svetovej histórie v dobrom zapísal do svetových dejín. Pekný večer praje doko.

Podobnú tému si môžete prečítať po kliknutí na  http://doko.blog.sk/detail-preco-si-treba-vazit-vznik-ceskoslovenska--.html?a=e294ef1828db41e1d4f53d4ca03f5ade

http://doko.blog.sk/detail-zaostaly-saris-a-bratska-ceska-pomoc-po-roku-1918.html?a=f9ca6e26f508a8c692699d90f1081e20

 


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. Maximum našich občanov chce žiť v slobodnom a bezpečnom štáte
    a pritom ich ale vôbec nezaujíma, aká strana je pri moci. A to je podľa mňa veľká chyba. Lebo tak sa môže stať, že sa raz zobudíme a zistíme, že sme prišli nielen o slobodu, ale aj o vlastnú identitu.
    publikované: 27.10.2017 15:22:58 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014